Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ratlíkovské poštěkávání za karavanou budou lolisté, pro krajské volby převlečení do zeleného, aplikovat další čtyři roky

28. 09. 2024 | 5:00

Nebýt závěrečné diskuse na posledním jednání libereckých zastupitelů, byla by to schůze unylá až běda. Třeskuté výměny názorů se protentokrát příliš nekonaly, všichni, až na jednu tradiční výjimku, pochopili úvodní primátorova slova, že by bylo projednou dobré zachovat dekorum, když jeden ze zastupitelů minulou sobotu skonal.

DlaskVáclav
Svatováclavské posvícení se koná i na Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova. Foto z FB profilu Regionální turistické informační centrum Turnov

K této věci se vůbec nebudu vracet, neboť rodina zesnulého bezprostředně po smutné události požádala o respekt a pietu. A tak jsem její přání splnila, a byť jsem informaci o tragédii ve volebním štábu ANO měla rovněž, odolala jsem. Ne všechno patří do médií, myslím si já, stará škola...

Výzvu k zachování dekora po vidlácku nerespektovala jen opoziční lolistická zastupitelka se svalem místo mozku, která se navezla do nyní už nezařazeného kolegy tak brutálně a nesmyslně, že to muselo být hloupé i jejím soudruhům. Nikdo jí nepřispěchal na pomoc, a tak se trapná chvilka zbytečně neprodlužovala. Zastupitelka je totiž natolik zabedněná, že nerozdýchala ani to, že jiný zastupitel veřejně poděkoval za dobře odvedenou práci svým bývalým kolegům, s nimiž do vítězného konce dotáhl tendr na opravu bazénu.

To je neoddiskutovatelný fakt, který nedokáže zaclonit sebevytrvalejší propagandistická kanonáda. Tendr byl natolik dobře zprodukován, že se proti finálnímu rozhodnutí, po řadě jiných peripetií, nakonec nikdo neodvolal. Amatéři si o tom mohou myslet cokoliv, ovšem bude to pořád jen ono ratlíkovské poštěkávání za karavanou a omílání „vlastnoručně“ sestrojených lží a polopravd.

To ratlíkovské poštěkávání ostatně budou lolisté, pro krajské volby neúspěšně převlečení do zeleného, aplikovat další čtyři roky i v rámci Libereckého kraje. Ve volbách dopadli jak příslověční sedláci u Chlumce, a to i v rámci Liberce, kde se dosud jakž takž chytají. Ve volebním zisku je přeskočila i ODS, která se vcelku úspěšně popasovala s hnojomety, jež zručně jejím směrem nastavili a používali političtí aktivisté.

Své o hnojometech v permanenci vědí i Starostové pro Liberecký kraj, kteří v krajském klání zvítězili už počtvrté. Jeji lídr, současný hejtman, opět slavil velký úspěch, byť mu liberečtí aktivisté věnovali nejeden bájemi a nesmysly vytuněný článek na svém propagandistickém webíku, a zejména pak na svých profilech na sociálních sítích. Musí být pro tyhle věčné opozičí dinosaury frustrující, jak se jejich mnohaletá snaha natolik míjí účinkem. A oni opět ne a ne prolomit pětiprocentní hranici, která znamená nejen posty v krajském zastupitelstvu, ale i peníze do partajní pokladny.

Což jsou důvody, proč se komunisté, kteří získali 4,99% hlasů, vydali na klikatou cestu soudního přezkumu sčítání. Tím se ovšem zasekla vyjednávání o nové krajské koalici, protože nynější stav, kdy má SLK 20 mandátů, ANO 18, ODS pět a SPD dva mandáty, může narušit fakt, že bude potřeba odevzdat bolševickému Stačilo! dva z nich. V takovém případě by se povolební vyjednávání mohla ubírat jinými cestami než dosud. Proto se nikdo nehoní, majitelé mandátů se pouze oťukávají.

Po krajských volbách je událostí končícho týdne verdikt Ústavního soudu, kdy se restituční kauza rodu Walderode po jeho zásahu vrací na začátek, tedy k Okresnímu soudu v Semilech. Šance na vydání majetku se podle advokátů, kteří na případu pracují, významně zvýšila. ÚS ve čtvrtek vyhověl stížnosti Johanny Kammerlanderové, vdovy po Karlovi des Fours Walderode, důvodem je porušení práva na soudní ochranu. Ve sporu jde o zámek Hrubý Rohozec v Turnově, lesy a pozemky. Kammerlanderovou nález šokoval v pozitivním slova smyslu. Rod usiluje o vrácení majetku od začátku 90. let, píše se rok 2024 a zatím pořád nic. Jusice má zjevně zaděláno na svůj neblahý rekord.

Verdiktem Ústavního soudu je logicky zklamaný regionální ředitel Národního památkového ústavu pro severovýchodní Čechy. Prakticky to podle něj znamená, že nadále nebudou moci dělat žádné větší opravy na, zatím státním, zámku Hrubý Rohozec. Z toho mi plyne jediné: Je to stát, kdo by měl konečně „pohnout pozadím“ a spletitou causu definitivně rozhodnout. Zatím se rozhodně nepřetrhl.

Kdo na našem facebookovém profilu zahlédl odkaz na článek, že se výrobce sedadel pro automobily Adient chystá uzavřít v souvislosti s restrukturalizací závody Trim v České Lípě a Stráži pod Ralskem, a že o práci přijde v nejbližších dvou letech postupně 1100 lidí, musel zírat, že post vzápětí zmizel. Materiál jsem na FB umísťovala opakovaně, celkem třikrát, a třikrát mi ho facebook stáhnul s odůvodněním, že se jedná o nepovolený komerční obsah. Vymluvit mu, že se mýlí, nedokážu, správce sítě na druhé straně vždy tahá na delší konec provazu. Tak ať si to užije.

Je státní svátek věnovaný patronu české země svatému Václavovi. Je příjemné, kolik je v nejrůznějších koutech regionu přichystáno kulturně společenských akcí. U Dlasků či na svijanském zámku bude veselo, protože se přichystala velkolepá potěšení pro ducha i břicho.

Užijte si to.

Alena Roubalová