Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rozsvícení stromu přesně měsíc před Vánocemi je dobrý tah. Alespoň odpadla nepřívětivá davová scéna

27. 11. 2021 | 5:00

Nápad rozsvítit vánoční strom v krajském městě přesně měsíc před Štědrým dnem a bez ceremonií, považuji za výborný. Liberec to letos právě tak udělal (vysoce pravděpodobně to byla „z nouze ctnost“, protože se už valila další vlna restrikcí), a dobře udělal.

2020stomliberec2
Krásný je i bez davů. Strom rozsvícený přesně měsíc před Štědrým dnem je jasným signálem, že už se to zase blíží... Foto: Artur Irma

Pokud se k takové tradici (mimochodem, elegantně odstraní fakt, že někdy první adventní neděle podle kalendáře připadne už na konec listopadu) za normálních okolností přidá adventní program o nedělích, jedině dobře. Odpadne ona, po mém soudu, nepřívětivá davová scéna, jíž se účastnit s dítětem už bylo na hraně bezpečnosti.

Strom tiše osvětlující srdce krajského města přesně měsíc před Vánocemi je jasným a nesmírně důstojným signálem pro všechny kolemjdoucí, že do Štědrého dne už fakt mnoho času nezbývá.

Osobně se mi víc než všechny předvánoční estrády líbí příběhy použitých vánočních stromů, kdy jsou užitečné hned několikrát za svou existenci. Nejprve léta dělají radost tam, kde rostou, po pokácení a ozdobení jsou vítanými posly Vánoc. Po odstrojení si na větvích pochutnají zvířata v zoo a ze dřeva kmene ve finále vznikne něco užitečného.

V Liberci se poslední krok zavedl loni (hasiči vyrobili speciální kus nábytku pro postižené dítě), v Praze nábytek pro potřebné z kmene vánočního stromu tamní učni vyrábějí už léta. Budiž nám potěšením, že letos hlavní město zdobí strom z Jizerek, takže se na kousku té pražské dobročinnosti podílí i Jablonecko.

O sílící pandemii se mi vůbec nechce psát, protože to vypadá na další covidem pokažené Vánoce a Silvestra. Pamatujete, jak nejmenovaný vojenský hygienik - epidemiolog zcela vážně řekl, že nás čekají minimálně dva roky odříkání a zaťatých pěstí, a jak mu za to národ spílal? Já si na něj vzpomenu dost často, protože hygiena a její podobory jsou dost exaktní vědní disciplíny, ne nějaká „cochcárna“, snadno uchvatitelná politickými mluvícími hlavami.

Proto je trestuhodné, nač byly orgány hygienické služby před pandemií degradovány (laicky řečeno) - na kontrolu kuchyní, táborů a stánků a na razítka pro stavitele. To se teď státu velice vymstilo, protože jestli hygienickým stanicím něco chybí, pak to je odborný personál. A aby toho nebylo málo - v Liberci bude co nevidět chybět i ředitel KHS. Jak v dostatečném předstihu avizoval, odchází do předčasné penze. I proto se avizovaného delegování pravomocí na krajské hygieny děsím předem.

Hygiena se za mých mladých let studovala na zvláštní lékařské fakultě, na rozdíl od normální medicíny (zlidovělý název pro šestiletou lékařskou fakultu, zkráceně medina) byla jen pětiletá a méně exponovaná (nehlásilo se na ni tolik uchazečů). Studovat ji chodili nejen ti, co se necítili například na plné studium anatomie a dalších "sitzfleisch" oborů, ale i ti, kterým byla běžná lékařská fakulta zapovězena z politických důvodů. Z „hygieny“ se totiž dalo, složitě a pomocí rozdílových zkoušek, přesedlat na standardní „medicínu“. Ale to jen na okraj.

Studium hygieny rozhodně nebyla žádná „zašívárna“ pro budoucí „béčkové“ doktory, jak si dnes někdo, kdo o tom ví pendrek, dovoluje říci, nýbrž náročné mnohaoborové studium přírodních věd a matematiky. Exkursem do historie, s níž mám jistou zkušenost, chci jen říci, že erudovaný hygienik ví, co, kdy a jak se v pandemické situaci děje a stane. Chce to ale sílu, a dobré politické krytí, říci veřejnosti pravdu a z plných plic.

A to je po mém soudu recept pro vznikající vládu, jak si počínat v době další covid vlny. Lidem je třeba říkat jasnou, jednoznačnou a srozumitelnou pravdu. Bude to ale problém, protože klipovitý politický marketink končícího kabinetu napáchal v hlavách těch méně bystrých spoluobčanů pořádnou paseku.

Od vlády, která ještě ani nevznikla, chtějí slyšet zázračné recepty, ne poctivý plán. K tomu lze napsat jediné – zázračný recept na covid neexistuje. Pokud by byl opak pravdou, neřešíme v těchto dnech, zda zrušit vánoční večírek pro zaměstnance či zda má smysl svolávat širokou rodinu k vánočnímu stolu. 

Proto je asi nejfrekventovanější slovo posledních dnů Uvidíme...

Například už vidíme, kam vedla soustředěná mediální palba do řad budoucí vlády, z níž dobrovolně ještě před jmenováním vypadl adept na ministra průmyslu. Provinil se úspěchem, kterého spolu s rodinou dosáhl dávno předtím, než zabředl do bahna národní politiky. Ačkoliv to (zvenku) spíše vypadalo na reputační problém, odporoučel se včas. Evidentně příspěvek formující se vládě, která se bude zastavovat už na hraně etiky, ne až na hraně zákona.

Jinými slovy, exnominant nechtěl, aby se do jeho podnikatelské minulosti trefovali předchůdci, kteří navzdory vysokému vládnímu angažmá nadále, pod vetchým pláštíkem svěřenských fondů, podnikali s megaspoluúčastí státu nebo ti, co v každém svém podnikatelském pokusu pohořeli. Nebo ti, co státní struk neopustili nikdy, že Andreji, Karle, Aleno!

Po čtvrtku vidíme i to, jak dopadla hospitalizace hlavy státu. Velitel ozbrojených sil díky péči nejlepších českých lékařů pookřál a z vlastní vůle "dezertoval" z vojenské nemocnice do domácí péče, jíž mu poskytla soukromá firma. Je dobře, že nechtěl nadále zatěžovat už tak přetížený nemocniční systém ze 100 procent. Nechápu ovšem, proč si soukromou domácí péči prezident s příjmem půl milionu měsíčně chtěl nechat platit z veřejného zdravotního pojištění. Zřejmě proto, aby veřejnosti nemohlo být šumák, co hlava státu na státním zámku dělá a čím se v Lánech konzervuje. Za pár hodin ale bylo všechno jinak - Zeman byl zpátky v ÚVN, protože byl covid pozitivní. Top příběh z kategorie To nevymyslíš! Tahle telenovela každopádně začíná být zábavná i trochu napínavá.

Pojďme raději konečně na sever:

Liberecké zastupitelstvo opakovaně jednalo o administrativním převodu - předání zřizovatelské funkce - k Zoologické a Botanické zahradě na Kraj a přijetí daru dvou Domovů pro seniory od Kraje. Zase kolem toho bylo veliké dusno, protože Změna a její béčko s takovou směnou zásadně nesouhlasí a navzdory své politické "nesíle" dokážou být hodně hlučné. Nakonec ale obě opoziční sestavy nezmohly, jako obvykle, nic a směna se konečně uskuteční. Po krajském transakci schválilo i liberecké zastupitelstvo. Čímž se dá za touto epizodou, která se ale vleče už třetím volebním cyklem, vyrobit tečka.

Musím pouze konstatovat, že mě nikdy nepřestane fascinovat místy až nehorázná sebestřednost opozičních politiků provázená těžko skrývaným sobectvím. Pod rouškou těch, ovšem jen po jejich soudu, nejlepších úmyslů, bezohledně prosazují svou verzi příběhu a vůbec jim není hloupé, že se se svou dojmologií motají například do odbornosti ředitele ZOO, který sedí v tomtéž zastupitelstvu.

Tuším, že po trojím projednávání má dlouholetý ředitel ZOO, veterinář a mezinárodně uznávaný odborník, z těch nesmyslů a pečlivě zkonstruovaných podpásovek, jež musel vyslechnout, řádně vykroucenou hlavu. Obdobně asi musel trpět i gesčí náměstek, který svého času dělal v ZOO mluvčího a vidí tudíž do útrob instituce hlouběji než běžný komunální politik.

Předvedené změnařské scénky byly obdobně stupidní, jako když se opoziční politici motají do opravdového byznysu, o němž ovšem pouze četli. Nebo když sáhodlouze hovoří o bazénu, který sami nedokázali nechat opravit ani v době ekonomické konjunktury.

Víc tu trapnou situaci pitvat nebudu, škoda slov, času i energie.

Všem normálním lidem hezký, první adventní víkend.

Alena Roubalová