Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Salonní boj proti korupci přestal vynášet, nastal čas přesedlat na ochranu klimatu

30. 08. 2019 | 7:02

Nulovou dotaci na rok 2019 dostalo od ministerstva vnitra Krajské protikorupční pracoviště o.p.s., jehož zakladatelem je lokální politik Jan Korytář (Změna pro Liberec, pro Liberecký kraj, atd.) a Čmelák - Společnost přátel přírody z.s., kde je Korytář, „ekonomický“ a dotační náměstek předchozího libereckého primátora, tč. hibernující, předsedou Rady spolku.

KorytarLesak
Bývalý "ekonomocký" náměstek Korytář nechal opravit Lesní koupaliště. S kvalitou si hlavu nalámal. Protékalo...

KPKP pro letošní rok žádalo po Ministerstvu vnitra ČR, které spravuje národní dotační titul Prevence korupčního jednání, 595 516 korun. Nedostalo ale nic s odůvodněním, že výše alokace finančních prostředků dotačního programu byla pro rok 2019 o 1,1 mil Kč nižší než pro rok 2018 a proto se poskytovatel rozhodl udělit dotaci pouze prvním čtyřem nejlépe hodnoceným projektům s celorepublikovou působností. Nejúspěšnějším příjemcem dotací z tohoto titulu je dlouhodobě Transparency International – Česká republika o.p.s. či Oživení z.s. Více v tabulce níže.

Mezi prvními nebyl projekt předložený libereckým KPKP, které se teoreticky orientuje na ledacos, fakticky se ovšem omezuje jen na ukázkovou propagandu jednoho politického hnutí, jež je osobou zakladatele Jana Korytáře s „protikorupční“ neziskovkou propojeno. KPKP veřejné peníze používá především na provoz webu diskutabilní úrovně, kde je ředitel KPKP zároveň autorem podstatné části zde publikovaných textů. Vlastní webové stránky KPKP už v internetovém prostoru nejsou k nalezení. To není na závadu, léta je nikdo neaktualizoval.

Hejtman Libereckého kraje, jeden z četných cílů propagandy neúspěšného spolku, na posledním jednání krajských zastupitelů, v reakci na nesmysly, které propagandistický web publikoval v souvislosti s podnikatelským inkubátorem, uvedl, že KPKP ze státního rozpočtu na veřejné šíření svých "pravd", tedy nepravd, inkasoval už 3,7 milionu. Z dokladů, jež jsou dohledatelné na stránkách ministerstva vnitra, vyplývá, že KPKP (do roku 2014 Čmelák – SPP) dostalo od r. 2010 z rozpočtu vnitra 3 251 600 CZK s tím, že údaje za rok 2012 chybějí, resp. jsou nedohledatelné. Je tedy velice reálné, že od roku 2010 dostala Korytářova neziskovka oněch zmíněných 3,7 milionu.

Chtěla ale utratit podstatně více veřejných peněz. Od roku 2010 (starší údaje nejsou k dispozici, byť by byly daleko zajímavější, před rokem 2010 tekly miliony) chtěla inkasovat bezmála 8 milionů korun (7 936 331 CZK bez sumy na rok 2012). Každoročně žádala o částky pohybující se od 400 tisíc po milionové částky. Nejpotřebnější byla roku 2016, kdy chtěla státnímu rozpočtu ulevit o 1 301 340 korun. Přes milion žádala i v letech 2017, 2015 a 2013. Celou částku ale naštěstí nikdy nedostala.

Roku 2010 musela neziskovka, specialistka na politickou propagandu a dehonestaci jí nepohodlných osob, vystačit s 250 tisíci, rok na to s 401 600 CZK. Rok 2013 přinesl do pokladny Čmeláka půl milionu a rok na to 250 tisíc. Roku 2015, kdy už žádalo přímo KPKP, přišlo od vnitra 600 tisíc, o rok později půl milionu a předloni 400 tisíc. Loni chtěla z eráru vytáhnout bezmála 863 tisíc, nakonec ale inkasovala „jen“ 350 tisíc. Letos chtěla „veřejné blaho“, konkrétně projektem Ochrana veřejného zájmu na úrovni regionu, provozovat za 595,5 tisíce. Nedostala ale nic.

Zkomírající web, resp. plat jeho autora, bude muset jedna z Korytářových neziskovek financovat z jiných zdrojů. Směr už se zřejmě rýsuje. Salonní boj proti korupci přestal vynášet, nastal čas přesedlat na salonní ochranu klimatu. Novodobé náboženství bude potřebovat hodně veřejných peněz a ty budou k dispozici všem, kdo zareagují včas a natáhnou ruku správným směrem. V čemž jsou Korytářovy spolky přeborníkem. Šmátrání v eráru jim jde skvěle.

Soudím, že není daleko doba, kdy se Jejich Liberec změní na Jejich liberecké klima (zájmeno Jejich nahraďte zájmenem Náš, Naše). Dotační titul, který zaplatí jednoho méně talentovaného pisálka s děravou češtinou, se bezesporu najde.

Alena Roubalová

MV korupce 2019MV korupce 2019

Načítám...
Napiš komentář