Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Senátorkou v obvodu Jablonec nad Nisou bude Lena Mlejnková (SLK), získala 61,76 procenta

28. 09. 2024 | 16:41

AKTUALIZOVÁNO: Jablonec nad Nisou 28. září (ČTK) – Senátorkou ve volebním obvodu Jablonec nad Nisou bude Lena Mlejnková (SLK), má 62,92 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledku sčítání hlasů na www.volby.cz. Druhý Milan Kroupa (ANO) dostal 37,07 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 20,57 procenta voličů, v prvním před týdnem hlasovalo 32,54 procenta.

mlejnkováLena New
Foto z FB nové senátorky Leny Mlejnkové

Dosavadní senátor Jaroslav Zeman (ODS) letos nekandidoval.

V prvním kole získala Mlejnková 24,44 procenta hlasů, Kroupa 26,45 procenta hlasů. V obvodu Jablonec nad Nisou usilovalo letos o senátorský post šest kandidátů.

V roce 2018 zvítězil v Jablonci nad Nisou Jaroslav Zeman (ODS). Ve druhém kole získal 56,42 procenta hlasů. Druhá skončila Michaela Tejmlová (za SEN 21). Voleb se tehdy zúčastnilo sedm kandidátů.

Výsledek druhého kola

Kandidát Procenta hlasů Počet hlasů
Lena Mlejnková (SLK) 62,92 14.299
Milan Kroupa (ANO) 37,07 8424

Výsledek prvního kola

Kandidát Procenta hlasů Počet hlasů
Milan Kroupa (ANO) 26,45 9189
Lena Mlejnková (SLK) 24,44 8491
Vít Němeček (ODS) 19,74 6859
Michal Švarc (SPD) 11,98 4162
Michaela Tejmlová (SEN 21) 9,9 3442
Tomáš Vašíček (APB) 7,46 2593

zdroj: www.volby.cz

Předsedkyni dozorčí rady KNL Leně Mlejkové k vítězství v senátních volbách pogratulovala i nemocnice na svém FB profilu.

 

Nově zvolená senátorka Lena Mlejnková by se ráda věnovala zdravotnictví

Nově zvolená senátorka Lena Mlejnková (SLK) by se v Senátu ráda věnovala zdravotnictví a sociálním věcem, kterými se zabývá dlouhodobě. Do konce volebního období plánuje zůstat starostkou Semil, zasedat ale bude i v krajském zastupitelstvu, kam byla před týdnem znovu zvolena. Mlejnková porazila ve druhém kole voleb do Senátu v obvodu 35, který zahrnuje Jablonecko a část Semilska, bývalého jabloneckého primátora Milana Kroupu (ANO), hlas jí dalo 62,92 procenta voličů.

"Teď to bude o organizaci, já jsem nad tím velmi pečlivě dopředu přemýšlela, abych nezklamala nikoho z lidí, kteří mě volili. V Semilech požádám kolegy, abych byla neuvolněnou starostkou a jenom dokončila tu práci, kterou mám rozdělanou," řekla ČTK.

V krajském zastupitelstvu bude řadovou zastupitelkou, jednání je jednou za měsíc, chce mít ale přehled o regionu. "Ne všechno se dá vyřešit z města nebo z kraje, některé projekty potřebují větší podporu, rozhodně rozvrhnu svoje síly," dodala.

Mlejnková postoupila z druhého místa, ve druhém kole jí ale hlas dalo 14.299 voličů. "S obrovskou pokorou děkuju všem za každý hlas, děkuju všem, kteří přišli a děkuju kolegům ze Starostů pro Liberecký kraj, protože oni se o to taky obrovsky zasloužili, je to společný výsledek," doplnila Mlejnková. Zároveň přiznala, že ji po letech v komunální politice čeká nová etapa. "Děti odešly na vysokou školu, chci se vrhnout do nové práce," poznamenala a dodala, že chce aktivně podporovat projekty v regionu.

Pro Kroupu nebyla porážka ve druhém kole překvapením. "Já jsem sice vyhrál první kolo voleb, ale v těsném závěsu za mnou byl pan (Vít) Němeček a paní Mlejnková a vzhledem k tomu, že všichni ostatní kandidáti s výjimkou SPD vlastně svoje hlasy přeposlali paní Mlejnkové, tak ta matematika je neúprosná a výsledek byl předpokládaný. Je to takový to klasický 'všichni proti ANO'," uvedl.

Mlejnková vyhrála podle údajů na www.volby.cz ve většině z 83 měst a obcí senátního obvodu, Kroupa ji porazil jen v osmi obcích, v Josefově Dole na Jablonecku skončil souboj nerozhodně, když oba kandidáti dostali po 58 hlasech. Mlejnková dostala největší podporu v jizerskohorském Bedřichově, kde pro ni hlasovalo 86,81 procenta voličů, kteří ve druhém kole přišli k urnám. Kroupa bodoval nejvíc v Jiřetíně pod Bukovou na Jablonecku, lístek s jeho jménem tam do urny vhodilo 72,6 procenta voličů.

K volbám přišlo v senátním obvodu ve druhém kole 20,57 procenta voličů, před šesti lety byla účast o procentní bod nižší - 19,53 procenta voličů. Největší zájem byl ve druhém kole v Loužnici na Jablonecku, kde hlasovalo 36,81 procenta voličů. Nejnižší účast byla v Žernově na Semilsku, lístek tam do urny vhodilo jen 14 lidí, což je 9,93 procenta zapsaných voličů.

čtk