Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Skiareály se chytře rozšiřují a modernizují na celém světě. Do skanzenů lidé lyžovat nejezdí

23. 07. 2022 | 5:00

Škoda, že současné vedro, které dominovalo končícímu týdnu, nelze napytlovat/zakonzervovat/naakumulovat na horší časy. "Konzervy" by se šikly, až udeří mrazy a cena energií bude tak vysoko, že bude luxus topit, jak soustavně straší nejrůznější politické živly. Ještě, že žijeme v době globálního oteplování, což za pár měsíců bezesporu oceníme.

kyselka1mad
Událost týdne: Bezmála sto milionů korun investoval jablonecký výrobce sirupů, medicinálních vín a medovin Kitl do obnovy zchátralého areálu Vratislavické kyselky, který získal v roce 2018. Firma v pátek vrátila na trh také samotnou minerálku, která se tu přestala stáčet před 14 lety. Archivní foto: Mad

Což o to, horko bylo, jest a bude. Tak jako loni, předloni, předpředloni... Je totiž léto. To letošní je opět komunálně předvolební, takže není čas lelkovat. Kandidátku pro podzimní komunální volby podalo v úterý v Liberci deset uskupení a v sousedním Jablonci nad Nisou 11. Před čtyřmi lety si voliči v obou statutárních městech mohli vybírat shodně z 12 kandidátek.

Komunální volby se uskuteční už 23. a 24. září spolu s doplňovacími volbami do třetiny Senátu. Ty se týkají i Liberecka, kde se o křeslo v horní komoře parlamentu utkají pouze čtyři zájemci. Je to nejméně v historii těchto voleb, protože potenciální zájemci o Senát stáhli zbytečně kalhoty a k příslovečnému brodu vůbec nedorazili. Mají zřejmě pocit, že současného senátora, kterému sezení na četných židlích evidentně svědčí, stejně neporazí.

Což může být mýlka, protože strana starostů se aktuálně plácá ve velkých potížích a už zdaleka není tak dominantní jako před šesti lety. Současný senátor už stihl předvést, že nic solitérního, jemu prospěšného, mu není cizí a nějak si nedokážu vzpomenout, co prospěšného z výšin malostranského paláce pro svůj rajon vykonal. Zřejmě proto, že jeho mediální prezentace byla mizerná, protože nulová.

Vzhledem k tomu, že se senátní volby konají spolu s komunálními, lze v okrscích, kde se volí souběžně, očekávat vyšší voličskou účast. Takže by ryze partajní teorie s počty příznivců nemusely tak docela klapnout. Lépe se s partajní kázní kalkuluje, konají-li se dvoukolové senátní volby samostatně. To je účast tak mizerná, že lze výsledek odhadnout vcelku spolehlivě, má-li kandidát za sebou nějakou silnější politickou sílu a nesází jen na "kouzlo" své osobnosti.

Liberec dodatečně získal stavební povolení na vybudování parkoviště u největšího panelového domu ve městě zvaném Hokejka. Výstavbu parkovací plochy zahájila radnice letos na jaře bez povolení a tudíž za třeskutého povyku opozice. Stavební úřad tudíž nařídil zastavení prací.

Vedení města zahájení realizace bez stavebního povolení odůvodňovalo tím, že by jinak letos parkoviště nestihlo rozšířit do míst, kde byla dosud zeleň. Argumentovalo i tím, že mělo souhlasná stanoviska všech dotčených úřadů a jen "zbývalo" vydat rozhodnutí. V opakovaném řízení stavební úřad výstavbu parkoviště dodatečně povolil. Rozhodnutí už nabylo právní moci, a parkoviště lze dokončit.  

Halasná opozice tuto skutečnost raději téměř vymlčela, mediálně aktivní je jen v případě, když může někomu nasadit oslí hlavu. Hodně se o to snažila v horkém odpoledni, když se na radnici projednávalo, resp. nezávazně rokovalo, o rozšíření lyřařského areálu na Ještědu. To zas bylo dojmů a plytkých keců na sociálních sítích...

Kdo byl někdy například v rakouském Innsbrucku, nebo v kanadském Vancouveru - městech, kde rovněž mají lyžařský areál na hranici velkého města, ví, že je to dar z nebes, o který je třeba promyšleně pečovat a starat se o jeho ekonomické zdraví, aby se někomu vyplatilo sportoviště vůbec provozovat. Proto se i tady areály chytře rozšiřují a modernizují. Do skanzenů se lyžovat nejezdí.

Víme, jak to v libereckém skiareálu chodilo, když se v režii města a pod vedením neschopného managamentu hospodářsky potácel od nuly k minusům. Zdá se, že političtí aktivisté, kteří se na neúspěšném hospodaření skiareálu podíleli měrou vrchovatou, už stihli prodělat lobotomii a rychle zapomněli, jaké turecké hospodaření v městské akciovce zavedli a praktikovali. Proto by jim slušelo mlčení, protože oni už svou šanci propásli.

Nyní Ještěd provozuje profík a je mu jasné, že ekologické hledislo musí brát hodně vážně. Tak jako všude jinde na světě, kde působí. Nemusí mu to ale připomínat, samozřejmě výhradně proto, že je to v rámci předvolebního boje, parta zanícených amatérů, kteří si na ochránce přírody pouze hrají v době, kdy to nese kladné body. Vždyť to byla radniční vláda, jíž byli ti nejrůznější pohrobkové Změny součástí, kdo areál s nynějším provozovatelem propachtoval a dojednal všechny podmínky. Jsou-li nevyhovující, závadu je třeba hledat na jejich přijímači.

A končíme výbornou zprávou: Novou posilou hokejistů extraligového Liberce je zkušený útočník Michael Frolík. Vítěz Stanley Cupu z roku 2013 podepsal s Bílými Tygry roční smlouvu. Kladenský odchovanec Frolík má za sebou bohatou kariéru v NHL, kam si ho vybrala v roce 2006 Florida v prvním kole draftu jako desátého hráče v pořadí. Hrál také za Chicago, s nímž ligu vyhrál, Winnipeg, Calgary, Buffalo a Montreal. V 858 zápasech základní části nasbíral 384 bodů za 159 gólů a 225 asistencí, dalších 47 utkání a 19 bodů (7+12) přidal v play off. Během minulé sezony odehrál za Lausanne 23 duelů a připsal si 14 bodů za sedm branek a stejný počet nahrávek. V únoru odehrál dva zápasy po návratu do reprezentace na olympijských hrách v Pekingu. Během minulé sezony odehrál za Lausanne 23 duelů a připsal si 14 bodů za sedm branek a stejný počet nahrávek. V únoru odehrál dva zápasy po návratu do reprezentace na olympijských hrách v Pekingu.

Jak píší odborníci: Toto je opravdová přestupová bomba!

Hezký víkend.

Alena Roubalová