Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sociální demokraty povede do komunálních voleb v Liberci učitel Ivan Hrbek

23. 06. 2022 | 9:16

AKTUALIZOVÁNO: Sociální demokraty povede do komunálních voleb v Liberci učitel Ivan Hrbek. Po debaklu před čtyřmi lety, kdy poprvé od sametové revoluce ČSSD v komunálních volbách v krajském městě neuspěla, chce stranu do zastupitelstva vrátit. Krajský předseda Jan Mečl, který v roce 2018 ČSSD do voleb v Liberci vedl, je dvojkou kandidátky. ČTK o tom dnes informovala oblastní tajemnice ČSSD Čechy Východ Hana Andělová.

volbyUrna
ilustrační foto

Hrbek je dlouholetým sociálním demokratem a učitelem na základní škole, má navíc zkušenosti ze státní správy, které získal při působení na středočeském krajském úřadu. "Chci, aby liberecká politika dostala novou energii, dlouhodobou vizi a ukázali jsme občanům, kam má město směřovat. Je nezbytné konečně to tady rychle opravit, ať jde o komunikace nebo bazén, začít řešit dostupnou bytovou politiku. Chceme zajistit také bezpečnost občanů pro krizové situace, válka na Ukrajině je blízko a ukazuje se, že musíme být lépe připraveni. Připravujeme proto program, který reaguje na současnou dobu, hlavní body našich plánů představíme občanům během léta," uvedl lídr kandidátky.

Liberecká okresní organizace ČSSD má i nového předsedu, je jím Josef Jadrný, který před dvěma lety vedl kandidátku ČSSD v krajských volbách. Do zastupitelstva se tehdy strana nedostala. V minulosti byl Jadrný členem Strany zelených, kterou ale v roce 2014 opustil, v letech 2012 až 2016 byl náměstkem hejtmana Libereckého kraje pro životní prostředí a zemědělství. "Mám jediný cíl, chci navrátit sociální demokracii zpět do hry. Poučili jsme se z našich chyb v minulosti. Stále máme mezi sociálními demokraty mnoho slušných a zároveň zkušených lidí," řekl Jadrný.

V roce 2018 zvítězila v krajském městě koalice Starostů pro Liberecký kraj s TOP 09 a KDU-ČSL. Hlasovalo pro ni tehdy 32,1 procenta voličů, v zastupitelstvu díky tomu společná kandidátka získala 16 ze 39 mandátů. Druhé skončilo ANO, pro které hlasovalo 21,36 procenta a má 11 zastupitelů. Třetí byla Změna pro Liberec - obsadila šest křesel, za ní skončila ODS, která získala čtyři mandáty. Do zastupitelstva se dostalo ještě uskupení Liberec otevřený lidem - LOL! a má dva zastupitele.

Sociální demokraté před čtyřmi lety neuspěli stejně jako komunisté. ČSSD volilo tehdy jen 2,12 procenta voličů, komunisty přes tři procenta. Ještě v roce 2010 měla přitom ČSSD v devětatřicetičlenném zastupitelstvu sedm mandátů a byla členem vládnoucí koalice. V letech 2011 až 2014 měli sociální demokraté primátorku Martinu Rosenbergovou. V roce 2014 už získala strana jen čtyři mandáty a skončila v opozici.

čtk