Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

SPD vyhrále pouze ve Vrchovanech, krajská koalice Pirátů a Starostů dosáhla po Praze na druhý nejlepší výsledek v ČR

11. 10. 2021 | 9:26

Vládní hnutí ANO zvítězilo ve více než polovině z 215 měst a obcí Libereckého kraje. Jasné vítězství zaznamenalo hnutí ve 115 obcích, v dalších dvou se o prvenství dělí s koalicí Spolu nebo PirStan. Podpora pro hnutí tak byla podle informací z webu volby.cz výrazně menší než před čtyřmi lety, kdy ANO ve volbách do Poslanecké sněmovny vyhrálo ve většině obcí kraje, jen ve 13 obcích byli tehdy nejúspěšnější Starostové a ve třech ODS.

volbyIrma2
archivní ilustrační foto Artur Irma

V letošním roce byla podpora nevládních uskupení výrazně větší. Na druhém místě skončila společná kandidátka ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která vyhrála v 66 obcích a v jedné se o prvenství dělí s uskupením Pirátů a Starostů. Ti zvítězili ve 30 obcích. Ve Vrchovanech na Českolipsku bodovala SPD, pro kterou tam hlasovalo 24,07 procenta voličů, až druhá byla kandidátka PirStan a třetí ANO.

Pro ANO hlasovalo nejvíc voličů v Kozlech na Českolipsku, kde hnutí získalo 53,26 procenta hlasů. Koalice Spolu byla nejúspěšnější v jizerskohorském středisku Bedřichov, hlasovalo tam pro ni 50,10 procenta voličů. Piráti a Starostové získali zřejmě největší podporu v Jestřabí v Krkonoších, kde je volilo 35,75 procenta hlasujících.

Volby do Sněmovny ANO v Libereckém kraji vyhrálo, hlasovalo pro něj 26,86 procenta voličů a získalo tak tři mandáty v Poslanecké sněmovně, o jeden méně než před čtyřmi lety. Na druhém místě je koalice Spolu, má 22,77 procenta, a třetí skončilo uskupení PirSTAN, pro které hlasovalo 21,37 procenta voličů. Obě uskupení mají po dvou poslancích. Jeden mandát si udržela SPD, která s 11 procenty hlasů skončila na čtvrtém místě. Nikdo další v kraji hranici pěti procent nepřekročil.

K urnám přišlo v Libereckém kraji 64,6 procenta voličů, hlasovalo tak zhruba o 12.860 lidí víc než před čtyřmi lety. Největší zájem byl o volby v jizerskohorském středisku Bedřichov na Jablonecku, kde k urnám přišlo 88,73 procenta zapsaných voličů. Ve středisku se jel v sobotu tradiční závod na horských kolech ČT Author Cup. Účastnilo se ho několik tisíc závodníků a početný doprovod. Vysokou účast tak ovlivnil vysoký počet hlasujících s voličskými průkazy, přišlo jich víc než místních. Naopak nejmenší účast mělo stejně jako před čtyřmi lety rozlohou největší město v kraji - Ralsko v bývalém vojenském prostoru. K volbám tam přišlo 39,17 procenta voličů.

čtk

Koalice Pirátů a Starostů v Libereckém kraj dosáhla po Praze na druhý nejlepší výsledek v České republice

Tečku za povolebním "výsledkovým seriálem" udělá část vyjádření hejtmana LK Martina Půty (SLK), které zveřejnil na svém FB profilu:

...k vašim názorům přistupuji s respektem, stejně jako ke všem lidem, kteří volili jinak než já. Také mnoho mých sousedů a známých volilo ANO, SPD, komunisty, sociální demokraty a další strany a pro mě to rozhodně neznamená, že jsou horšími lidmi než ti, kteří volili koalici SPOLU nebo Piráty a Starostové a nezávislí • STAN.

Velká část voličů nebude mít v parlamentu svoje reprezentanty a zástupce, propadlo více než 20 % hlasů. Také jim budeme muset začít víc naslouchat, vnímat jejich názory a obavy a věnovat se problémům, které jsou pro tuto část společnosti zásadní a důležité.

Podstata mého sobotního sdělení (napsal "Andreji, končíš a s tebou všichni tvoji poskoci a posluhovači" - pozn. red.) je jiná a chci ji vysvětlit. V mnoha státních institucích, úřadech a ministerstvech se v posledních letech usadilo příliš mnoho lidí, kteří nepracují pro stát, ale chovají se jako zaměstnanci koncernu a místo hájení veřejného zájmu prosazují soukromé cíle svého majitele a šéfa.

Stačí se zeptat lidí, kteří v nějaké takové instituci pracují, jakým způsobem se změnila atmosféra a kolik lidí v nich se bojí rozhodovat a kolik už zažilo pověstný mikromanagement pana premiéra. Část veřejné správy byla podle mého názoru nepřátelsky převzata a ovládnuta a vrátit ji zpátky do normálu nebude vůbec jednoduché.

Má slova o posluhovačích a jeho poskocích se týkají právě těchto lidí. V hnutí ANO znám samozřejmě i slušné a pracovité ženy a muže, jejich motivaci ke vstupu do ANO jsem u mnoha z nich pochopil a nemyslím si, že byla zištná. Jsou tam ale i ti druzí. Těm prvně jmenovaným budu v souboji o směřování hnutí v příštích letech držet pěsti. Opozice je pro podobný vývoj lepším místem a prostředím.

Jsem rád za celostátní výsledek parlamentních voleb a blahopřeji SPOLU k vítězství ve volbách. Ty se změnily v souboj o pozici premiéra, ve kterém jsme neuměli zasáhnout do souboje Babiš-Fiala. Petr Fiala přeji, aby byl úspěšný premiér pro neklidnou dobu, která nás nejspíš čeká. Ve většinu 108 hlasů pro demokratickou opozici ve Sněmovně věřil asi jen málokdo. Skvělého výsledku dosáhl také Vít Rakušan, který získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů v zemi.

Poslanci za STAN Jan Farský a Jan Berki. foto z FB hejtmana M. Půty

Chci poděkovat všem 47 350 voličům, kteří nás podpořili v Libereckém kraji. Díky jejich hlasům dosáhla koalice Pirátů a Starostů po Praze na druhý nejlepší výsledek v České republice a v Praze nás budou zastupovat dva nově zvolení poslanci Jan Farský a Jan Berki.

Věřil jsem v našem kraji ve vítězství, ale je realitou, že jsme nedokázali spojení s Piráty vysvětlit mnoha našim tradičním voličům. Společně jsme získali o 3 289 méně hlasů než před čtyřmi lety. Celorepublikově rozhodly preferenční hlasy voličů o pouhých čtyřech poslancích pro Česká pirátská strana, což hodnotím jako nespravedlivé ohodnocení práce, kterou v minulých čtyřech letech odváděli ve sněmovně. Vůli lidí je třeba respektovat a Starostové se musí vyrovnat s významně vyšší mírou odpovědnosti za fungování země, než se kterou kdokoliv ještě včera ve dvě hodiny odpoledne počítal.

Lidé ve volbách vyjádřili svou touhu po změně. Na nás bude, aby to byla změna k lepšímu také pro voliče, kteří ji nepodpořili a voliče těch regionů, kde je život těžší, složitější a mzda nedosahuje ani zdaleka průměru v České republice.

Zdroj: FB