Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Starostové Půtovi věřili, chtějí ho znovu v čele kandidátky pro krajské volby. Opozice očekávatelně prská

26. 05. 2020 | 13:13

AKTUALIZOVÁNO: Straničtí kolegové ze Starostů pro Liberecký kraj chtějí hejtmana Martinu Půtu znovu postavit do čela kandidátky pro podzimní krajské volby. Celou dobu věřili Půtovu přesvědčení, že je nevinný. Dnešní zprošťující verdikt krajského soudu vítají stejně jako partneři v krajské koalici.

V korupční kauze spojené se dvěma projekty firmy Geotermální energie pro občany (GEPO) téměř za 100 milionů korun soud všech 12 obžalovaných lidí včetně Půty a také čtyři firmy osvobodil. Státní zástupce pro Půtu navrhoval pět let vězení.

"Věřili jsme mu, ale v napětí jsme byli, protože člověk nikdy neví. Je to velká úleva, konečně budeme mít klid na práci," řekl ČTK hejtmanův náměstek a stranický kolega Jan Sviták. S Půtou podle něj od začátku počítají na místo lídra krajské kandidátky. Připustil, že se v užším kruhu diskutovalo i o variantě, že by byl hejtman odsouzen. "Všichni jsme ale doufali, že ho osvobodí, věřili jsme mu," dodal.

Půta stojí v Libereckém kraji v čele koalice, v níž se Starostové spojili s ANO, ČSSD a ODS. Na fungování koalice soud žádný zásadní vliv neměl. "Spíš jsme vnímali, že to občas zneužil někdo zvenčí, jako laciný terč," dodal Sviták.

Rozhodnutí soudu uvítala i hejtmanova náměstkyně Jitka Volfová (ANO). Ani podle ní soud práci koalice neovlivnil. "Pro mě je na prvním místě presumpce neviny, a s tím jsme celou dobu fungovali. Soud zřejmě zvážil všechna pro a proti a rozhodl. Je to dobře, protože se tím nemusíme do budoucna zabývat," řekla ČTK Volfová.

Krajský soud libereckého hejtmana zprostil obžaloby z přijetí úplatku a zneužití pravomoci. Půta po verdiktu uvedl, že od začátku si byl jist, že nic nezákonného neprovedl. Poděkoval své rodině, kolegům i spoluobčanům za to, že mu po celou dobu důvěřovali. Na verdikt soudu čekal skoro šest let.

Za skandální považuje rozsudek lídr opoziční Změny pro Liberecký kraj Jan Korytář. "Dnešní rozhodnutí soudce Neumanna je špatnou zprávou pro veřejnost, zato výbornou zprávou pro zkorumpované politiky a šéfy i zaměstnance firem, kteří se podílejí na rozkrádání veřejných peněz," uvedl Korytář ve svém prohlášení. I on přitom figuruje v tabulce, podle níž se údajné úplatky rozdělovaly. V tabulce je u částky 700.000 Kč uveden Nejčistší, za něhož státní zástupce Radim Kadlček považuje právě Korytáře. Peníze mu ale podle něj vyplaceny nebyly, Korytář obžalován nebyl.

čtk