Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Starostové zvítězili ve většině měst a obcí. Poražení si berou oddychový čas, Korytář avizuje změnu u sebe osobně

04. 10. 2020 | 12:02

Starostové zvítězili v Libereckém kraji ve většině z 215 měst a obcí. Podle údajů zveřejněných na www.volby.cz skončili Starostové pro Liberecký kraj na prvním místě ve 200 obcích, nejvíc hlasů dostali ve Svojkově na Českolipsku, kde pro ně hlasovalo 76,15 procenta voličů.

volbyDavFBMPuta
M. Půta na FB: Myslím, že spolupráce je vždycky víc než vymezování se. Já budu vždycky stát na straně spolupráce. zastupitelstvu

ANO zvítězilo jenom v deseti obcích. V Lukách a Volfarticích na Českolipsku získala obě uskupení stejnou podporu. V Troskovicích na Semilsku vyhráli Piráti, ve Stvolínkách na Českolipsku Změna pro lidi a pro krajinu a ve Vrchovanech na Českolipsku ČSSD.

Obrovskou podporu Starostů v Libereckém kraji potvrzuje i množství preferenčních hlasů. Současný hejtman Martin Půta jich dostal 11.363, to je čtvrtý nejlepší výsledek v zemi. Víc hlasů dostali jen Martin Kupka z ODS (13.434) a Vít Rakušan ze STAN (12.243) ve Středočeském kraji a Jan Grolich z KDU-ČSL (12.172) v Jihomoravském kraji. Středočeský a Jihomoravský kraj jsou ale výrazně větší, počet jejich voličů se pohybuje kolem milionu, v Libereckém kraji mohlo hlasovat jen 347.221 lidí.

"Jsem rád, že voliči pochopili, že krajské volby jsou o krajských tématech, že budou hodně o tom, jak bude v budoucnosti fungovat krajské zdravotnictví, jak budou vypadat krajské silnice a krajské školy," řekl ČTK Půta. Starostové pro Liberecký kraj, ale podle něj není jen jeho osoba, která už potřetí dovedla Starosty v kraji k vítězství. "Starostové pro Liberecký kraj je silný tým lidí, kteří pracují ve svých obcích, kteří pracují ve svých městech. Jsou za nimi vidět výsledky, a když se dají dohromady, tak jsme schopni porážet vládní strany," dodal.

V Libereckém kraji vybírali letos voliči z 16 kandidátek. Do krajského zastupitelstva jich poslali jen pět. Zvítězili Starostové pro Liberecký kraj, kteří dostali 38,57 procenta hlasů a mají 22 mandátů ze 45 v zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO a má deset mandátů, třetí byli Piráti, kteří získali pět zastupitelů stejně jako čtvrtá ODS. V zastupitelstvu zasednou i tři zástupci SPD. Koaliční vyjednávání začala už v sobotu, Půta by chtěl Starosty spojit s Piráty a ODS. Koalice by pak měla 32 mandátů.

Účast v letošních volbách byla v Libereckém kraji nejvyšší od vzniku krajů. K urnám přišlo 40,41 procenta voličů, v minulosti se vždy účast pohybovala pod hranicí 40 procent. Nejvyšší účast zaznamenali v Kacanovech na Semilsku, kde odvolilo 68,21 procent zapsaných voličů. Naopak nejmenší byl zájem o volby v Blíževedlích na Českolipsku, kde přišlo k volbám 22,46 procenta voličů.

Krajské volby v Libereckém kraji vyhráli Starostové pro Liberecký kraj, získali 22 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Účast byla skoro o pět procent vyšší než před čtyřmi lety, přišlo přes 40 procent voličů. Podle libereckého hejtmana Martina Půty, který už potřetí dovedl Starosty v Libereckém kraji k vítězství, čeká kraj náročné období. Chce proto vytvořit silnou a stabilní koalici.

Nejreálnější je pro něj spojení s Piráty a ODS. Jednání chce zahájit se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostaly, s výjimkou SPD.

Překvapením je v Libereckém kraji neúspěch Změny pro lidi a pro krajinu, vládní ČSSD a komunistů, které se do krajského zastupitelstva nedostaly. "Utrpěli jsme těžkou porážku, nedá se pořád vyhrávat. Ukázalo se, že to rozdělení na dvě kandidátky byl nesmysl," řekl v reakci na výsledky lídr Změny Jan Korytář. Změnu volilo pouhých 1,5 procenta hlasujících, Pro KRAJinu hlasovala čtyři procenta voličů.

Jan Korytář k totální prohře svého seskupení na facebook mj. napsal: "Je po krajských volbách, Změna, kterou jsem vedl, v nich zcela propadla. Mrzí mě to s ohledem na naše voliče, podporovatele i lidi, co šli na naši kandidátku. Nesu za to hlavní odpovědnost a vyvodím z toho patřičné důsledky, které chci ale nejprve probrat s nejbližšími spolupracovníky.

Mně osobně tento výsledek celkem jasně naznačil, že přišel nejspíš čas udělat Změnu zejména ve vlastním životě. V politice jsem 16 let, svoje jsem si odpracoval, stálo to hodně času, peněz i úsilí. Zažil jsem veké úspěchy i prohry. Nelituju toho, byla to skvělá životní zkušenost. A vlastně i životní lekce.

Moje dlouholeté přesvědčení, že lze některé změny, které vidím jako důležité, prosadit aktivním působením v politice, se střetlo s realitou a dostalo zásadní trhliny. Začínám si uvědomovat, že ke změnám, které vnímám jako potřebné, vede cesta asi jinudy. Teď si chci vzít čas na přemýšlení, kudy dál. Chci se také konečně více věnovat rodině i sám sobě.

Věci, které mi dávaly smysl, mi dávájí smysl i nadále. Jsou to ochrana přírody, zejména biodiverzity a obnova krajiny. A přidala se k nim i témata osobního rozvoje a problematika duševních onemocnění. Před 26 lety jsem zakládal neziskovou organizaci, která má jednoduché motto, které vystihuje její činnost: "Pro lidi, pro přírodu". To mi dává smysl i nadále, jen cesta povede asi trochu jinudy, než doposud."

Druhá změnařská kandidátka Pro krajinu vedená Josefem Šedlbauerem na svém profilu poděkovala voličům a omezila se na pár slov: "Dneska to nedopadlo, ale víte jak - je to jen konec jedné etapy."

čtk, fb

Konečné výsledky

Kraj: Liberecký kraj

Kandidátní listina Počet
mandátů
v %
číslo název
20 Starostové pro Liberecký kraj 22 48,89
50 ANO 2011 10 22,22
19 Česká pirátská strana 5 11,11
33 Občanská demokratická strana 5 11,11
16 Svoboda a přímá demokracie (SPD) 3 6,67
Celkem 45 100,00

Kandidátní listiny postupující do skrutinia

Kraj: Liberecký kraj

Kandidátní listina Platné
hlasy
% platných
hlasů
číslo název
20 Starostové pro Liberecký kraj 53 546 38,57
50 ANO 2011 24 784 17,85
19 Česká pirátská strana 13 695 9,86
33 Občanská demokratická strana 11 932 8,59
16 Svoboda a přímá demokracie (SPD) 8 466 6,09