Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sysli jsou vzhůru. Navzdory tomu, že se za okny tento týden vystřídalo lockdownové jaro, léto, podzim i zima

20. 03. 2021 | 5:55

Ze všech oznámení, která mi v končícím týdnu nevyžádaně pípla v mobilu, bylo toto nejpůvabnější: Zima končí, v přírodě se probudili sysli. No tak sláva. Sysel má v našich zeměpisných končinách, díky premiérově jakešovské češtině, i politický rozměr. On by řekl, že se probudili sysle, čímž by zase rozvášnil sociální sítě.

syselLepší
Nazdar sysle, dobré jitro...

Mě „rozvášnilo“ už jen toto sdělení, neboť probuzení sysli jednoznačně signalizují příchod jara. Navzdory tomu, co se od pondělí do dneška dělo a stále děje za okny: Jaro, léto, podzim i zima. V pořádku, je polovina března.

Syslí report vzápětí potvrdila hláška, že se v pražské zoo probudili svišti, čímž by měl být letos se zimou amen.

V pořádku je i týdenní hlášení o průběhu pandemie, jež naznačuje, že by se to čínské zvěrstvo mělo začít z kraje stahovat a být na ústupu, jak v pátek informovala ČTK. Čísla jsou víc než dobrá, uvážíme-li, že se povinně testuje ve firmách i na úřadech, a testů se v regionu dělají určitě velké desetitisíce denně. V pořádku je i vznik nových testovacích míst v režii soukromých provozovatelů, protože povinnost testovat už mají i ty nejmenší firmičky, a pro ty je agenda kolem testování zatěžující i obtěžující. Je dobré svěřit se do péče odborníků. Ti nechť testují, vykazují a účtují pojišťovně. A likvidují bezpečně nebezpečný odpad, který při testování vzniká.

Hrubě v nepořádku je ale, po roce trvání restrikcí, stav země a stav společnosti. Už se mi o těch lockdownových, nikam nevedoucích hrůzách kolem (ne)očkování, plných nemocnic a dalších neradostných situacích ani nechce psát. Připadá mi, že se ledaskdo už zjevně a legitimně zbláznil.

Třeba nejmenovaný liberecký zastupitel, který (kde jinde, hrdina) napadl na facebooku hejtmana za to, že se jeho potomkovi nelíbí ve školce, kterou kraj vyčlenil pro děti pracovníků první linie. Ano, paní pana zastupitele je lékařka. On je ale učitel, vysoce pravděpodobně na distanční výuce, takže fakt odmítám chápat, co jeho potomek dělá ve školce. Pán je doma (normální formou neučí žádný typ školy s výjimkou těch prvoliniových), nechť se o svoje dítě postará, nezatěžuje systém a ať si hlavně nestěžuje. Vždyť má na hlavě hodně vydatnou hroudu másla.

Uvěřím-li všemu, co se píše o Krajské zdravotní, firmě, která pod křídly Ústeckého kraje provozuje tamní nemocnice, odcházím si do temného kouta odložit. Firma, zřízená sousedním krajem pro koordinaci provozu nemocnic, je ukázková trafikárna nejen pro odložené politiky. V představenstvu této nechvalně proslulé politické trafikárny (= zařízení produkující trafiky pro politiky) figuruje jedna liberecká persona, která ve své domovině soustavně a veřejně ryčí, jak šlechetně se mají zachovat členové představenstev krajských (městských, obecních, státních) firem, pokud zjistí, že se v nich děje něco nekalého.

Řeči se vedou a voda (v Labi i v Nise) teče. V Krajské zdravotní Ústeckého kraje se nekalosti zjevně děly a nyní vybublaly na povrch, ovšem dlouho bylo ticho po pěšině. Kdo by si zbytečnou iniciativou pod sebou piloval větev, jež tak hojně plodí. Má-li předseda představenstva této společnosti – zbytečného mezičlánku mezi úřadem krajského radního pro zdravotnictví (a potažmo rady kraje) a nemocnicemi 95 tisíc měsíčně, budou na konto prostého člena představenstva z eráru putovat nějaké ty desetitisíce. Tak proto ty pohodlné pohledy stranou.

Až se zase opoziční propaganda v Libereckém kraji bude horšit, že někdo v představenstvu či dozorčí radě jakékoliv firmy zřízené samosprávou či erárem nekonal, a nechal jejich manažery provádět ve firmě rejdy, jež později oprávněně zajímají policii, vzpomeňme na příběh od sousedů. Tady se liberecký opoziční kádr druží s kovanými babišovci o sto šest, samozřejmě jen do výše honoráře. Tedy za peníze z pokladny zdravotnické firmy, která má v této složité době k placení daleko podstatnější věci než výpalné pro politiky a jejich fraucimor.

Vraťme se raději domů. I tady se děly věci, jež vejdou do neveselé historie: Z nemocnice v České Lípě převezli devět pacientů nakažených koronavirem do semilské nemocnice. Asistoval při tom i velkokapacitní vůz Fénix pražské záchranné služby. Pacienti byli převezeni, aby se uvolnila lůžková kapacita pro další nemocné s covidem. Přírůstky nově potvrzených nakažených byly tento týden na Českolipsku, ale i na Jablonecku jedny z nejvyšších v zemi. Nákaza se zkrátka sune republikou a je krátkozraké poukazovat na složitou situaci jinde. Je jen otázka času, kdy virus zákeřně zaúřaduje ve vedlejším okrese.

Okres. Už dávno jsme zapomněli, že něco takového existuje. Nyní je dobře si, například na mapy.cz, připomenout, kde okres, v němž bydlíte, nebo se v něm nalézáte, vlastně leží, co všechno zahrnuje, kudy probíhají jeho hranice. To proto, že od pondělí se budeme moci nadále pohybovat jen ve svém okrese. A to i při volnočasových aktivitách, takže už nebude potřeba vědět, kde všude je katastr domovské obce.

Velmi mírné rozvolnění je ovšem hodně chabou náplastí na rány, které epidemie a způsob jejího řešení páchá na obyvatelstvu. Obavy o finanční potíže má už polovina obyvatel Libereckého kraje. 43 procent jich přišlo o část svých příjmů. Finanční problémy řeší většina domácností omezováním svých výdajů. Ukázal to průzkum Poradny při finanční tísni a České spořitelny, jenž se uskutečnil v únoru. Od té doby je jedině hůř, protože lockdown písknutý vládou k 1. březnu situaci rozhodně nijak neprospěl.

A protože i Inventuru, komentované ohlédnutí za končícím týdnem, je třeba končit pozitivně, jdeme na led. Liberec se zapojil do letošní play-off hokejové extraligy parádně. Z prvního zápasu, v němž už s Hradcem Králové prohrával 0:3, nakonec po prodloužení vyšel vítězně a do páteční repetice na domácím ledě měl dobrou výchozí pozici. Tu zúřadoval s velkým přehledem na 3:0 a k pondělnínu tripu na stadion soupeře odjíždí s výhodou dvou vyhraných mačů.

Hokejový příběh, kdy se vyplatí bojovat až do konce, budiž příkladem všem, kdo už propadají depresi, koho čínský virus dohnal. Nikdy přece není tak zle, aby nemohlo být ještě hůř platí úplně stejně jako že hůř už letos bylo.

Všem normálním lidem hezký víkend, údajně poslední jen mezi cedulemi domovské obce.

Alena Roubalová