Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Upřímně a stručně: To by asi v Bruselu „čuměli“, co se dokáže na severu Čech vygenerovat za nesmysly

02. 12. 2023 | 5:00

Listuji pamětí a nenalézám záznam, že by zastupitelstva jednala hned třikrát v jednom týdnu. Samozřejmě kromě příběhů, kdy se v Liberci v pátek ráno muselo pokračovat v zasedání, které se nestihlo dokončit den předtím. To byla specialita v éře, kdy městu vládli „umělci“ ze zrušené buňky ANO a tehdejší Změny.

AdventTrhy22liberec1
Tento víkend je už doopravdy první adventní, foto týdne z Adventního jarmarku u liberecké radnice je od Artura Irmy.

Ovšem dvakrát na konci měsíce – to je v Liberci téměř standard. To proto, že poslední úterý a čtvrtek v měsíci řádně zasedá krajské i liberecké zastupitelstvo. Ale třikrát... To liberecké totiž muselo zasednout mimořádně. Bylo třeba stihnout termín podání žádosti o dotaci na opravu bazénu na Národní sportovní agenturu. Dedline, česky uzávěrka, byla ve čtvrtek v poledne a zastupitelé standardně zasedají až ve tři.

Žádost o dotaci pro bazén v úterý prošla hladce, jako nůž máslem. Hokejisté následně, jako bonus, vyhráli mač s Vítkovicemi a kraj obdobně hladce schválil plus minus šestimiliardový rozpočet na nadcházející rok. V krajském zastupitelstvu se totiž jedná, nikdo nemá potřebu exhibovat a tupě zdržovat.

Na rozdíl od Liberce, kde se aktivistické Všeználky a Neználky, kteří mají nejvíce řečí k tomu, o čem nejméně vědí, dosud nepodařilo vymýtit. A tak hladký průběh zastupitelstva krajského města neustále zdržoval ten, který nikoho moc nezajímá. Potěšitelné je snad jen to, že se jednotlivé opoziční scénky protentokrát obešly bez osobních urážek a hloupoučkého uchechtávání, neboť jejich zdatný generátor na schůzi absentoval.

Ten, který nikoho moc nezajímá, si pak uřízl ostudu, když horoval, aby se jedno celé patro v novém parkovacím domě u krajského úřadu vyčlenilo pro kola. To aby tam mohlo parkovat méně aut, protože by pro ně bylo méně míst... Ďábelský pokus o logiku!

Existuje-li mezi vámi někdo, kdo jezdí po Liberci na kole, aby mohl zaparkovat v parkovacím domě se stovkami až tisícovkami dalších spolusportovců, nechť mi pošle email a vysvětlí mi, co ho k tomu pudí. My ostatní totiž na kole po městě jezdíme proto, že se dostaneme všude, kam potřebujeme a vůbec nemáme potřebu někde hromadně parkovat. Kolo píchnene do stojanu, vyskytuje-li se poblíž, případně bicykl opřeme o zeď. Nebo ho postavíme na stojánek, jenž se stává nedílnou součástí stále více modelů městských kol.

Vzhledem k tomu, že je krajský parkhaus pořízen i z evropské dotace, musela by se při náhlé změně způsobu jeho využití zřejmě přepracovat administrativní část dokumentace, jde-li to vůbec dodatečně. Jasně a stručně: To by asi v Bruselu „čuměli“, co se dokáže na severu Čech vygenerovat za nesmysly!

A upřímně, "čuměla" jsem i já, když ten nejmenovaný jedinec, který všemu rozumí jako příslovečná koza petrželi, na konci jednání libereckých zastupitelů podnikl ryze laický výpad do teorie žurnalistiky. Kritizoval totiž radniční zpravodaj, že se tam o něm a jeho partě málo píše. Ve snaze domoci se více pozornosti na stránkách peiodika, jež stihne, jako každý papírový měsíčník, zestárnout dřív než vyjde, míchal zdatně hrušky a jabka. Hlavně ale radil profíkům, kteří zpravodaj už roky dělají, co mají zlepšit, aby on byl spokojen. Nejstrašlivější ovšem bylo tvrzení, že zpravodaj vycházející jedenkrát za měsíc, je nejdůležitějším médiem v Liberci. V dnešní době internetové tvrzení hodné (pardon, ale jinak nelze) podještědské varianty Pepka Vyskoče alias obecního blba.

V Liberci už poslední listopadový víkend vypukl advent s rozsvícením vánočního stromu, a uprostřed týdne na něj navázal Adventní trh. Pro někoho krásný, pro jiného zbytečný, pro dalšího pouťový, protože mu opět dominuje vyhlídkové kolo. A nově i vláček, který vozí pasažéry mezi trhem u radnice a jeho menším bráchou v dolním centru. Vláček jezdí Pražskou ulicí, tudíž až od 11 hodin, aby kopíroval dobu, kdy se tamtudy jezdit smí. Každá další předvánoční atrakce je dobrá, alespoň bude nač vzpomínat. To až se pod pláštíkem tmy vagonky sveze nějaká bujará partička. Znáte přece tu písničku o mašince, jíž se kouří z komínka.

Foto adventního vláčku, letošní novinky, je FB profilu Trhy v Liberci

Tento týden začal stávkou všech proti všemu, která se vůbec nepovedla, a skončil dohodou premiéra s nespokojenými zdravotníky. Ti vyhrožovali, že začnou dodržovat zákoník práce, čímž dojde až k životunebezpečné redukci lékařské péče. Jakkoliv do té doby kdekdo vládě lál, že se neumí s doktory dohodnout, pak nastal obrat a kdekdo ministerskému předsedovi zase lál, že se dohodl. Jsme totiž v Česku...

Já osobně dohodu s lékaři a spol. vítám, protože každý z nás je nahraditelný a při dočasném, sebenepříjemnějším výpadku jeho činnosti, pořád nejde o život. Ale jsou tu lidé, kteří mají společností svěřenou moc zachránit jinému život nebo jeho kvalitu. A právě ti by měli mít, za pro ně příznivých pracovních podmínek, stávku zakázanou. Stejně jako to mají některé uniformované složky.

Je to drsné, ale dost pevně doufám, že se zažehnání kolapsu zdravotní péče nesmrskne jen na aplikaci desetimiliardové finanční injekce. Je potřeba téměř souběžně udělat i nezbytné zákonné úpravy, by se letošní situace už nikdy nemohla opakovat. Jakýkoliv nemocný nebo lékařské péče potřebný člověk se už nikdy nemůže stát rukojmím systému, jenž se už dávno vyčerpal a vládnoucí garnitury se s tím minimálně dvě dekády bály cokoliv reformního, tudíž nepopulárního udělat.

A končím pravidelnou rubrikou Co všechno jim ještě zdražíme: Tak třeba... Teplárna v Liberci zdraží od Nového roku jen minimálně. Cena za gigajoule se pro zákazníky s pětiletou smlouvou zvýší o necelá tři procenta z letošních 955 korun na 1024 korun. Cena ale zahrnuje i daň z přidané hodnoty (DPH), která se v příštím roce zvýší z letošních deseti na 12 procent.

Nebo: Obyvatelé většiny Ústeckého a velké části Libereckého kraje zaplatí od Nového roku na vodném a stočném o 14 korun za metr krychlový víc než letos. Cena za 1000 litrů se zvýší o zhruba 11 procent na 142,34 koruny. Zdražení zahrnuje i zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u vodného a stočného od ledna z deseti na 12 procent.

A samozřejmě: Regulovaná složka ceny energií v příštím roce výrazně vzroste. Pro domácnosti se u elektřiny meziročně zvýší 65,7 procenta, což by mělo znamenat asi 1077 Kč za megawatthodinu (MWh) víc. Průměrná domácnost, která podle dat energetických společností spotřebuje kolem tří MWh za rok, tak v příštím roce za regulovanou část elektřiny zaplatí zhruba o 3232 Kč navíc. U plynu bude regulovaná složka vyšší o 38,8 procenta, což je nárůst asi o 125 Kč za MWh.

Dala jsem si tu práci a s pomocí posledních vyúčtování za plyn a elektřinu jsem avizované zdražení aplikovala na vlastní domácnost. Jsou to stokoruny měsíčně. Spolu s dalšími stokorunami za jiné zvýšené položky v součtu nic moc. Ale taková je doba. Jednou je hůř, jednou je líp.

Tak raději na zdraví, na příjemný advent i na vydařený konec roku ještě za staré ceny.

Alena Roubalová