Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Jablonci členové kabinetu normálně pracovali, nikdo neměl potřebu se fotit ani na kolotoči ani s blahem vrnícím vepřem

16. 03. 2024 | 5:00

AKTUALIZOVÁNO: Jedno výjezdní zasedání vlády a hned byla Jablonce nad Nisou plná média. Jablonce patrně i proto, že tady na radnici vládne primátor za ODS a s premiérem tak oblékají stejný partajní dres. Toto „památeční“ zasedání české vlády, k němuž se později přidala krajská i lokálnější agenda, se uskutečnilo ve středu a přiznávám, téměř jsem nestíhala zveřejňovat a aktualizovat zprávy.

OLradostTOP
Foto týdne: Letošní hokejové play-off hrané opět i libereckým týmem už má svou ikonickou fotografii. Toto je snímek z finále posledního zápasu s Olomoucí. Pro Liberec vítězného. Foto: www.hcbilitygri.cz

Ten záběr jednoho pracovního dne českého kabinetu „na cestě“ byl, bez jakéhokoliv přehánění, obdivuhodný.

A přitom se mezi pozdějšími mediálními výstupy nevyskytovaly žádné klauniády, kterak premiér (například) jezdí na kolotoči či navléká korále, nebo kterak ministr zemědělství (například) drbe za ušima prase, případně v kurníku hledá parťáka pro svou internetovou talkshow.

Na takové vlády nedůstojné, leč prostým lidem zbožňované taškařice, byli experti předchůdci Fialova kabinetu. Podrbat ležícího vepře je sice mediálně výnosnější než se vyjadřovat (například) k vrstevnaté problematice Turòwa, ovšem moudřejší z nás si zřejmě dokáží vyhodnotit, co je společensky užitečnější.

Na premiéra si korespondenčně vyšlápla i liberecká radniční opozice. Sepsala otevřený dopis, v němž si mj. postěžovala na nedostatečnou kapacitu gymnázií v Liberci. Z dopisu ale především, jako příslovečná sláma z bot, čouhal „teplý bonz“ na hejtmana z koaličního hnutí SLK (součást STAN) a na krajského náměstka pro školství z ODS. Nakolik bylo takové "mydlení schodů" úspěšné, netuším. Nikdo, kromě autorů dopisu, této iniciativě (veřejně) nevěnoval ani vteřinu času.

Po mém soudu je kapacita gymnázií v krajském Liberci problém, který rozhodně nelze považovat za universální a nějak zvlášť žhavý. Tipuji, že aktuálně trápí okruh kolem rudozelených lokálních politiků z nějakých osobních důvodů.

Do složité problematiky českého středního školství se pouštět nebudu, ale tvrdím, že gymnázií je ve městě „tak akorát“. Stejně jako průmyslovek a dalších odborných škol. Co ale chybí zásadně jsou řemeslníci, tedy absolventi učebních oborů, kteří se rovněž musí někde učit a vyučit. Že je právě tady něco hodně špatně tuší každý, kdo marně shání zedníka na odchlíplou omítku či instalatéra na protékající WC. Tohle absolventi gymnázií a následných (například) genderových, sociologických či marketingových studií a dalších podivných oborů z ještě podivnějších "univerzit" nevyřeší.

Liberec se domluvil s Českými drahami na ceně za nákup visuté lanové dráhy na Ještěd. Zaplatit by za ni měl 35 milionů korun. Transakci bude schvalovat zastupitelstvo města i vedení dopravce v dubnu a pak se bude, pokud se najde dostatek hlasů pro, finalizovat smlouva. Náměstek pro sportovní infrastrukturu zveřejnil novinku, že město s Českými drahami souběžně hledají i dohodu na splátkovém kalendáři, aby nákup nemovitostí souvisejících s lanovkou nezatížil rozpočet města jednorázovou platbou.

Krajský soud v Liberci tento týden uložil výjimečný trest 25 let vězení dvaapadesátiletému muži, který zavraždil svou pětasedmdesátiletou tetu. Před půl rokem ji Tomáš Páv uškrtil v jejím bytě v Jablonci nad Nisou, poté jí kleštěmi vytrhl několik předních zubů ze žlutého kovu a ukradl šperky, za něž dostal zhruba 7300 korun. Mrtvé tělo poté ukryl do úložného prostoru postele. Brrr. Tohle je jak scénář k nějakému budoucímu krimiseriálu, řekněme Kriminálce nebo Policii nebo Odznaku Jablonec.

Tak raději něco oddychovějšího: Loutky a scény z animovaných filmů jsou nyní v hlavním sále Severočeského muzea v Liberci. Nová výstava představuje voděnou loutku v českém filmu. Výstava nazvaná "Za hranice animace / Voděná loutka v českém filmu" potrvá do 2. června. Vznikla jako součást doprovodného programu k festivalu animovaného filmu Anifilm, který se bude v Liberci konat na začátku května. Mezi exponáty jsou opravdoví Spejbl a Hurvínek nebo Jů a Hele z leskyma. To je takový umělý kožich, co ho naše babičky dávaly jako potah na gauč.

A končíme samozřejmě sportem, resp. hokejovou parádou, kdy liberečtí Bílí Tygři doslova slezli příslovečnému hrobníkovi z lopaty, když po dvou domácích prohrách dvakrát vyhráli na ledě olomouckého soupeře. Předkolovou sérii pak do vítězného konce dovedli v pátém, rozhodujícím utkání před domácím publikem, v bílém pekle.

Čtvrtfinálová série se rozehrála v pátek na ledě pražské Sparty (první páteční zápas vyhrála Sparta 3:2 až po samostatných nàjezdech, druhý sobotní pak 3:2 v prodloužení. Takže se série za stavu 2:0 na zápasy pro Pražany přesouvá do Liberce, kde se hraje v úterý 19.3. od 18 hodin), a byl to  pro liberecký tým úplně nový (opět nevydařený) začátek. Prozatím si vypůjčím zlidovělou frázi The Show Must Go On z hitu skupiny Queen.

A budu fakt hodně pevně doufat, že za pár týdnů by se mohla, dá-li hokejový bůh, nahradit neméně legendární frází z ještě většího hitu téže kapely: We Are The Champions.

Držme drápy.

Alena Roubalová