Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kraji posílilo ANO ve velkých městech, uspěla také SPD. Nově zvolení zastupitelé mají o rok vyšší věkový průměr

25. 09. 2022 | 15:55

V Libereckém kraji posílilo v obecních volbách hnutí ANO, vidět je to zejména ve velkých městech - volby vyhrálo v Jablonci nad Nisou, České Lípě, Novém Boru nebo ve Frýdlantu, těsně druhé skončilo v Liberci nebo Semilech. Podle informací z www.volby.cz výrazný úspěch zaznamenala SPD, která měla v roce 2018 v kraji pět zastupitelů, teď jich uspělo 32. Oslabili ale Starostové pro Liberecký kraj (SLK), jen v krajském městě přišli o čtvrtinu mandátů.

Zejména v Jablonci a Frýdlantu je vítězství ANO pro dosud vítězící Občanskou demokratickou stranu (ODS) překvapením. V obou městech nebyla poražena 28 let. "Je to šok, čekali jsme se, že se projeví celostátní politika, ale že to dopadne takhle, jsme nečekali," řekl ČTK v reakci na výsledky lídr kandidátky ODS v Jablonci Miloš Vele. Ve Frýdlantu postavilo ANO kandidátku poprvé a hned získalo šest mandátů z 21. ODS skončila druhá a má pět zastupitelů, před čtyřmi lety jich měla sedm. Třeba v roce 2010 měla ODS ve Frýdlantu jen čtyři mandáty, i tehdy ale volby vyhráli.

Starosty pro Liberecký kraj porazilo ANO v Novém Boru, kde získalo devět mandátů z 21, je to o čtyři víc než při minulých volbách. Starostové tam naopak dva mandáty ztratili a mají jich jen osm. Výrazně si ANO polepšilo také v Semilech, kde skončilo těsně za Volbou pro Semily, která dlouhodobě ve městě vede. Obě uskupení získala po sedmi mandátech z 21 v zastupitelstvu. Před čtyřmi lety jich Volba měla osm a ANO jen čtyři. V minulém volebním období ale subjekty spolupracovaly a starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily) věří, že se jí znovu podaří vyjednat širokou podporu.

Z velkých měst získalo ANO největší podporu v České Lípě, kde hnutí dalo hlas 40,79 procenta voličů, vůbec největší podpory se hnutí dostalo v Mimoni, kde pro ANO hlasovalo 60,65 procenta voličů. Starostové dostali největší podporu ve Vratislavicích nad Nisou, v městské části Liberce jim hlas dalo přes 74 procent voličů. ODS, která celkově oslabila, získala největší podíl hlasů v Dubé na Českolipsku - rovných sto procent, jako jediná strana tam totiž postavila kandidátku.

Výrazný úspěch zaznamenala v obecních volbách SPD, ve velkých městech se jejich podpora pohybovala kolem deseti procent. Největší podíl hlasů dostala strana v Klokočí na Semilsku, kde pro ni hlasovalo 24,27 procenta voličů, bezmála pětina hlasujících dala SPD hlas také třeba ve Smržovce na Jablonecku, ve Vratislavicích získala 17,64 procenta hlasů. "Částečně si myslím, že tam to je nespokojeností lidí se současným starostou, který už je tam dlouho a celkově touhou lidí po změně," řekl ČTK lídr kandidátky v Liberci Svatopluk Holata.

V Liberci a Jablonci získala SPD po čtyřech mandátech v České Lípě má tři. Mezi těmi, kdo se za SPD v České Lípě do zastupitelstva dostali, je i Romana Žatecká, která byla v letech 2014 až 2018 starostkou České Lípy za ČSSD. Před čtyřmi lety se dokonce ucházela o předsednickou funkci ČSSD. Na kandidátce SPD byla jako kandidát bez politické příslušnosti třetí. Sociální demokraté měli ve třetím největším městě v Libereckém kraji vlastní kandidátku, do zastupitelstva se ale nedostali, hlas jim dalo jen 1,82 procenta voličů.

V Libereckém kraji se letos uskutečnily obecní volby ve všech 215 městech a obcích a také v jediné městské části Liberce - Vratislavicích nad Nisou. Lidé zvolili 2262 obecních a městských zastupitelů, což je o deset méně než před čtyřmi lety. Drtivá většina jsou nezávislí kandidáti. Méně zastupitelů mají ale například také vládní Piráti, ze zastupitelstev podle zjištění ČTK téměř zmizeli zástupci ČSSD nebo komunisté. K volbám přišlo 43,87 procenta voličů.

Nově zvolení zastupitelé v Libereckém kraji jsou o rok starší než v roce 2018

Zastupitelé zvolení v 215 městech a obcích Libereckého kraje jsou proti minulým volbám bezmála o rok starší, jejich věkový průměr se z 47,38 roku v roce 2018 zvýšil na 48,47 roku. V zastupitelstvech přibylo žen, kterých je 706, to je 31,42 procenta, před čtyřmi lety byl jejich podíl 30,66 procenta. Výhradně ženské zastupitelstvo mají podle údajů na www.volby.cz v Jestřabí v Krkonoších na Semilsku.

Nejstarší zvolenou zastupitelkou je v Libereckém kraji 79letá důchodkyně Helena Vejrostková v Bezdězu na Českolipsku. Nejmladší zastupitele mají v obci Blíževedly na Českolipsku, jsou jimi dva osmnáctiletí studenti Sára Dvořáková a Miroslav Šponiar.

Obyvatelé v Libereckém kraji rozhodli v pátek a sobotu o složení 215 zastupitelstev měst a obcí a jedné městské části. Volili také nového senátora v 34. okrsku. Do druhého kola, které se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října, postoupil Michael Canov (Starostové pro Liberecký kraj), který senátorský mandát obhajuje, a Radka Loučková Kotasová (ANO).

čtk