Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci i přes bojkot opozice přijali deklaraci k revoluci. Vyjadřuje poděkování všem, kteří se nebáli zapojit

16. 11. 2019 | 20:00

AKTUALIZOVÁNO: V Liberci dnes na slavnostním zasedání zastupitelé jednohlasně přijali deklaraci ke 30. výročí listopadových událostí 1989. Podle náměstka primátora Ivana Langra (SLK) a jejího autora je poděkováním lidem, kteří se v Liberci do revoluce před 30 lety zapojili mezi prvními, a zároveň je i reakcí na současné dění.

lbRadniceNocDam
archivní foto Mad

Opoziční Změna pro Liberec na jednání nepřišla. Jako důvod uvedla, že jí to příliš připomíná časy minulé. "Pamatuji si dobře na dobu před rokem 89, na Listopad i roky následující. Jsem už příliš starý, abych šel poslouchat prázdné fráze Ivana Langra, hejtmana nebo kohokoliv z dnešních mocných a u chlebíčků pak marnil čas. Nedává mi smysl poslouchat prázdná slova od lidí, kterých si nevážím," uvedl lídr Změny Jan Korytář.

Langr uvedl, že deklarace má být poděkováním zejména těm, kteří se do revoluce zapojili už v prvních dnech po zákroku policie vůči studentům v Praze. "Zapojili se bez ohledu na to, co to může způsobit jim a jejich rodinám, protože v té době vůbec nebylo jasné, jak dopadne," uvedl Langr. Na dnešní jednání zastupitelstva bylo pozváno 60 libereckých osobností z roku 1989. V deklaraci se uvádí: "Děkujeme všem členům tzv. Liberecké iniciativy, rodícího se Koordinačního centra OF, hercům Divadla F. X. Šaldy i Naivního divadla Liberec, představitelům Lifóra, vysokoškolskému stávkovému výboru, odvážným středoškolákům i žurnalistům a v neposlední řadě stovkám neorganizovaných jednotlivců."

Liberecké divadlo se jako první mimopražské ke stávce přidalo už v sobotu 18. listopadu, o dva dny později vyšli do ulic studenti a první demonstrace na náměstí u radnice se konala v úterý 21. listopadu, pořádala ji Liberecká iniciativa v čele Gabrielou Kafkovou.

Druhá část deklarace je reakcí na současnou situaci ve společnosti. "Protože vnímám to rozpoložení a rozdělení společnosti a zkrátka listopad spojoval a teď jsme úplně někde jinde," uvedl náměstek. V deklaraci ale není nijak konkrétně zmiňované aktuální dění u nás, což vadí libereckému týmu iniciativy Milion Chvilek pro demokracii. "Oceňujeme závěrečnou část slavnostní deklarace zastupitelstva města Liberec a výzvu k ochraně demokratických institucí. Vzhledem k vážnosti současné situace v České republice však zároveň považujeme slavnostní deklaraci za příliš obecnou, a proto navrhujeme a žádáme vás: Upozorněte v deklaraci konkrétně na rizika plynoucí ze současného propojování politické, ekonomické a mediální moci v České republice. Upozorněte také na rizika, plynoucí z tlaku na média veřejné služby České republiky," uvedli v prohlášení zaslané ČTK.

čtk

Foto: SML

Deklarace k 30. výročí událostí 17. listopadu 1989

„V předvečer 30. výročí listopadových událostí roku 1989 se s uznáním a respektem obracíme ke všem libereckým spoluobčanům, kteří zejména v prvních hodinách a dnech po masakru na Národní třídě, tak nejistých a stále hrozících dalším represivním zásahem totalitní moci, aktivně vstoupili do veřejného dění a rozhodli se bez ohledu na možné důsledky a navzdory hrozbám a provokacím soustavy komunistických orgánů otevřeně prosazovat ideály svobody, demokracie a masarykovského humanismu. Děkujeme všem členům tzv. Liberecké iniciativy, rodícího se Koordinačního centra OF, hercům Divadla F. X. Šaldy i Naivního divadla Liberec, představitelům Lifóra, vysokoškolskému stávkovému výboru, odvážným středoškolákům i žurnalistům a v neposlední řadě stovkám neorganizovaných jednotlivců. Jsme si vědomi osobního příspěvku každého z nich k poklidnému převzetí moci z rukou stranických organizací KSČ a městského národního výboru, k objektivnímu informování ostatních spoluobčanů o vývoji v tehdejším Československu a k nastolení demokratických poměrů v již tehdy stotisícovém městě Liberec.

Třicet let po památných událostech, které vrátily Československo a posléze Českou republiku do rodiny standardních liberálních demokracií, se i v mezinárodním kontextu ukazuje, že svoboda a občanská, politická a sociální práva nejsou nikterak samozřejmá, ale že je musíme trvale ochraňovat a naplňovat, aby se nestala jen bezobsažným pojmem. Z historie dobře víme, že svobodu a demokracii vyprazdňuje lhostejnost občanů. Buďme tedy za všech okolností všímaví k dění ve vlastní zemi, zejména pak k podpoře a ochraně demokratických institucí.“