Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci jednali zástupci ANO a Spolu, spolupráci na krajské úrovni nevyloučili

25. 09. 2024 | 20:22

Možnou spolupráci na krajské úrovni v Libereckém kraji zástupci druhého ANO a třetího Spolu pro Liberecký kraj (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) po dnešním jednání v Liberci nevyloučili. Žádná dohoda ale uzavřená není, uvedli pro ČTK zástupci obou uskupení.

PražákANO
Lídr ANO David Pražák

S oběma zatím zvlášť jednají i vítězní Starostové. V úterý se dohodli se Spolu na vytvoření devíti týmů, které proberou hlavní programová témata. S ANO budou Starostové jednat ve čtvrtek.

Jednání o koalici jsou ale v kraji stále na začátku, dnešní mezi Spolu a ANO bylo jedním z prvních. "My jsme se potkali tak, jak jsme byli domluveni, a řešili jsme nějaké programové průniky, jestli někde jsou. A na některých věcech jsme se shodli a na některé máme takový jakoby vlažnější názor," řekl ČTK lídr kandidátky ANO a poslanec David Pražák.

Shoda podle něj panuje třeba v potřebě zvýšit počty lůžek pro seniory v sociálních službách či podpoře zdravotnictví v okrajových částech kraje. Mezi neshody zařadil nákup Ještědu. "Nejsou to asi úplně rozpory, ale bavili jsme se samozřejmě i o tomto. Nákup Ještědu byl tématem před volbami, tak jsme se bavili, jestli jo, nebo ne, a shodli jsme se na tom, že se všichni bavíme o Ještědu, ale nikdo nikdy neslyšel žádnou částku, za kterou by se teoreticky měl kupovat," dodal.

Obdobně hodnotil dnešní jednání i lídr Spolu Edvard Kožušník. "Bylo to druhé kolo. Bavili jsme se o konkrétních projektech v rámci kraje. Na některých je výrazná shoda, na některých je zase menší. A dohodli jsme si další kolo na 8. října," řekl ČTK. Na čem se s ANO konkrétně shodnou, či neshodnou, ale Kožušník neřekl. "Já bych to nerad teď otevíral. To je věc, kterou si musíme nejprve interně vydiskutovat v rámci naší spolupráce Spolu, protože jsme tři subjekty," dodal.

Do 45členného zastupitelstva v Libereckém kraji se dostaly čtyři subjekty. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj mají 20 mandátů, druhé ANO 18, třetí Spolu pět a koalice SPD a Trikolory dva. Nikdo další neuspěl, těsně pod pětiprocentní hranicí skončilo se 4,99 procenta hlasů Stačilo! Předsedkyně KSČM Kateřina Konečná chce ale výsledky v kraji napadnout u soudu a nechat je přepočítat.

Spolu žádnou preferovanou variantu možné koalice podle Kožušníka nemá. "My v této fázi nevylučujeme nic, protože nám jde především o to, abychom prosadili co nejvíce z našeho programu, co nejvíce z našeho volebního desatera," řekl. Výjimkou je podle něj jen spolupráce s SPD, tu odmítl. "Já jsem veřejně deklaroval, že pro nás jít s SPD v jakémkoliv formátu není cesta," dodal lídr Spolu.

Ani ANO zatím nemá podle svého lídra variantu, o kterou by při vyjednávání koalice více usilovalo. "Zatím to tak nějak necháváme jakoby na vodě. Spíše řešíme programové věci," uvedl Pražák. Dohodnuté podle něj nic není. "To vůbec ne. A stále opakujeme to, že my to nechceme uspěchat a čekáme na to, jestli Stačilo! bude přepočítávat hlasy, nebo ne a jak to vlastně dopadne," dodal.

Pokud by se pochybení potvrdilo a Stačilo! se do zastupitelstva dostalo, získalo by dva mandáty, a o jeden by tak přišlo jak uskupení Starostů, tak i Spolu. Poměry sil by se tím změnily, i to je důvod, proč strany předpokládají, že koaliční vyjednávání v kraji ještě nějakou dobu potrvají.

čtk