Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Liberci opoziční LOL neuspělo s návrhem na odvolání primátora. Gerzír trapnosti trval přes hodinu

25. 04. 2024 | 16:24

V Liberci dnes opoziční uskupení LOL v zastupitelstvu neuspělo s návrhem na odvolání primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj). Podalo ho, protože reakci vedení města na korupční kauzu spojenou s radnicí považuje za nedostatečnou a primátor podle nich manažersky ve vedení úřadu selhal.

zamecnik2
Jaroslav Zámečník (SLK) je i nadále libereckým primátorem. Musel jen přežít hodinu dojmů a tlachů, k hlasování o jeho odvolání nedošlo. Archivní foto

Jejich návrh se ale nedostal ani mezi body jednání zastupitelstva, pro jeho zařazení na program hlasovalo jen šest z 36 zastupitelů (kompletní klub LOL), ke schválení bylo potřeba 20 hlasů.

"To, co se tady stalo před dvěma týdny, není běžná provozní věc. Liberec zažil bezprecedentní policejní razii na radnici. A my máme dojem a velmi tísnivý dojem, že vy jste závažnost situace, pane primátore, absolutně nepochopil. Vy jste ji nedocenil," řekl opoziční zastupitel za LOL Jindřich Felcman.

Po něm postupně vystoupili i ostatní z klubu LOL a opakovali, co znají z médií, protože se aktivně podílejí na šíření informací, jež organizovaně unikly do jejich partajního webu, jak se pyšnil jeho jediný pracovník. Podle veřejně řečených formulací mají zjevně přístup do policejních a soudních dokumentů. Političtí aktivisté předvedli očekávatelné, leč značně pokleslé divadlo. Gejzír trapnosti trval přes hodinu a poté byla diskuse hlasováním zastupitelů ukončena, protože by mohla trvat donekonečna.

Primátor se ještě před schválením programu koaličních zastupitelů veřejně zeptal, zda ho chce někdo nahradit. Když nikdo nereagoval, řekl. "Já neodstoupím, není pro to důvod. Dělám práci pro občany," uvedl.

Postupně pak vyvracel nesmysly a výmysly, jež ventilovali jednotlivci za LOL, kteří svoje subjektivní vývody pokládají za fakta, leč radniční dokumenty, které si primátor dohledal, mnohdy hovoří úplně jinak.

Primátor už dříve ČTK řekl, že není policií vyšetřován ani obviněn. "Jestli bylo nějaké pochybení, tak to bylo u koaličního partnera, a tam jsme okamžitě v celé koalici vyvodili jasný důsledek, a to je, že jsme jim vypověděli koaliční smlouvu," řekl Zámečník. Koalice v Liberci pokračuje bez ODS, i bez ní má většinu v zastupitelstvu. Tvoří ji uskupení Starostů pro Liberecký kraj s TOP 09 a KDU-ČSL společně s hnutí ANO a s Piráty.

Koalice má nyní 25 z 39 zastupitelských mandátů. ODS má čtyři mandáty, koalice v původním složení tedy měla v zastupitelstvu 29 z 39 křesel.

čtk, uba