Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Voliči na Liberecku budou mít v září na výběr jen ze čtyř kandidátů do Senátu. Post obhajuje M. Canov

05. 08. 2022 | 17:31

Voliči na Liberecku budou mít v září na výběr jen ze čtyř kandidátů do Senátu, to je nejmenší počet v historii 34. obvodu. Liberecký magistrát dnes zaregistroval všechny přihlášené, zjistila ČTK na internetových stránkách města. Před šesti lety kandidovalo na Liberecku devět lidí stejně jako v roce 2010, i v předchozích volbách bylo vždy kandidátů nejméně sedm.

senatzasedání
archivní foto ze Senátu

Volby do třetiny Senátu se uskuteční spolu s komunálními volbami 23. a 24. září, druhé kolo senátních voleb bude o týden později 30. září a 1. října.

Křeslo v Senátu na Liberecku bude na podzim obhajovat Michael Canov ze Starostů pro Liberecký kraj. Dlouholetý starosta Chrastavy se do Senátu se dostal před šesti lety, když ve druhém kole porazil majitele frýdlantského pivovaru Marka Vávru (ANO), ten letos nekandiduje. Canov v roce 2016 zvítězil s velkým náskokem - hlas mu dalo 80,18 procenta voličů. S výrazným náskokem přitom vyhrál už v prvním kole, kde mu voliči dali 45,30 procenta hlasů.

Své kandidáty se proti Canovovi rozhodly na Liberecku postavit jen tři subjekty. Za vládní uskupení Spolu, v němž se spojily ODS, KDU-ČSL a TOP 09, kandiduje na senátorku projektová manažerka MCU Koloseum v Liberci Martina Motshagen. Kandidátkou ANO je náměstkyně libereckého primátora Radka Loučková Kotasová. Svého kandidáta postavila také SPD, za niž na senátora kandiduje ředitel Mobile muzea Svatopluk Holata, který je zároveň lídrem kandidátky strany v komunálních volbách v krajském městě.

 

Seznam registrovaných kandidátů pro volební obvod 34 - Liberec

navrhující strana nebo koalice (abecedně) kandidát 2022 kandidát 2016
ANO Radka Loučková Kotasová (náměstkyně primátora Liberce) Marek Vávra (pivovarník)
ČSSD - Pavel Ploc (poslanec)
KSČM - Jaroslav Havelka (bezpečnostní expert)
Nová Budoucnost pro Liberecký kraj - Lidie Vajnerová (zakladatelka iQLandie)
Nový směr - Petr Černý (ředitel bytového družstva)
ODS (letos kandiduje v koalici Spolu) Martina Bufková Rychecká (soukromá podnikatelka)
SPD Svatopluk Holata (ředitel Mobile muzea) -
Spolu (ODS, KDU-ČSL,TOP 09) Martina Motshagen (manažerka MCU Koloseum v Liberci)  
Starostové pro Liberecký kraj Michael Canov (senátor, starosta) Michael Canov (starosta)
TOP 09 (letos kandiduje v koalici Spolu) Peter Hromádka (přednosta chirurgie)
Změna - Jan Korytář (náměstek primátora)

Zdroj: www.volby.cz, Magistrát města Liberce

čtk