Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Všechny adventní atrakce světa Benešák nepojme, letos dostalo šanci ruské kolo

30. 11. 2019 | 7:00

Advent v Liberci je letos poněkud jiný. Začal už týden před první adventní nedělí a přesně měsíc před Štědrým dnem. Tato fotografie pořízená 24.11. pobrala na našem facebookovém profilu tolik zájmu, obdobně jako velbloudí turista Bak, že ji nelze neuveřejnit znovu. Jako motivaci pro finále roku.

advent19stromIrma
Foto: Artur Irma

Náměstí u liberecké radnice čerstvě dominuje ruské kolo. Těžko říci, zda vyvolává tolik kontroverzí proto, že se mu odjakživa říká ruské, nebo proto, že je fakt velké a malému rynku, eufemisticky řečeno, jednoznačně dominuje. Ale ten výhled z něj… Osobně tuto atrakci pokládám za dobrý nápad a asi nebudu sama. Stačí se podívat na adventní fotky nebo mít zkušenost ze sousední ciziny a je jasno. Bez ruského kola by nebyl advent ani v Drážďanech, ani dejme tomu ve Vídni.

Nápady, že by se místo kola mělo na náměstí raději položit kluziště, jako například v New Yorku či v Brně, jsou sice fajn, ale v Liberci naráží na prostorové možnosti. Všechny atrakce světa Benešák zkrátka nepojme. Ostatně, v Liberci se dá veřejně bruslit v aréně, je tam komplet zázemí i servis.

Foto: Mad

Opět máme za sebou týden, kdy jednalo krajské i liberecké zastupitelstvo, které jsou nevyčerpatelným zdrojem témat. To podstatné veřejnosti servírujeme okamžitě, takže už od nás víte, že Liberecký kraj má schválený rozpočet na následující rok i co se během jeho schvalování v krajském mrakodrapu dělo.

Asi nejdůležitějším postřehem je fakt, že "papírový" boj proti korupci už nevynáší, a tak krajská změnařská úderka přesedlala na sosání dotací, jež se vztahují k ochraně klimatu a zadržování vody v krajině. Její představitel si dokonce založil novou firmičku a zinkasoval do ní první krajské peníze. Za více než 650 tisíc bude hloubit tůně v Dolním Vítkově v lokalitě U nové aleje. Kdybych zjišťování chtěla dohrát až do konce, podívala bych se, mj., komu bude za veřejné finance na pozemku zadržovat vodu.

Aby bylo jasno, vůbec nejsem odpůrcem ekologických opatření, jež mohou pomoci těžce zkoušené matce přírodě. Jsem ale zastáncem komplexního plošného řešení, které za erární peníze provede instituce, které jde především o tu vodu a přírodu, ne o roční příspěvek na živobytí. Bude-li kraj přispívat každému, kdo si chce za barákem vybagrovat díru a jímat do ní vodu, vyhodí jen peníze.

Proto je dobře, že neprošel pozměňovací návrh ZPLK, aby kraj nasypal do dotačního titulu zaměřeného na zadržování vody v krajině dalších 42 milionů, aniž by se vědělo, nač se vynaloží. Na hony z toho čpělo, že si navrhovatelé dělají finanční polštář pro své budoucí aktivity a pranic neřeší, že existuje něco jako střet zájmů.

Na krajském zastupitelstvu se v úterý řešily i ryze liberecké věci, protože jenom Změna má tolik totožných zastupitelů v krajském orgánu a v zastupitelstvu krajského města. Má tudíž tendenci vytahovat věci, které zbylých 41 krajských zastupitelů zajímají jenom okrajově. Navíc nevynechá žádnou příležitost k tomu, aby zaexhibovala v plné palbě. Dává tak nahlédnout do svých myšlenkových pochodů, což není fakt nic lichotivého. Kritizovat někoho, že se nepostaral o dotační peníze pro kino Varšava, a přitom být pachatelem toho, že se nestihl podat projekt, to už není ani k smíchu.

Pro našince nepochopitelný a neuchopitelný způsob uvažování se projevuje zejména na jednání zastupitelstva libereckého, kde se Změna v případech, jež jsou alespoň v náznaku lichotivé, tváří jako ta, která to v minulém volebním období zařídila. Jedná – li se ovšem o skutečnost neradostnou, za niž veřejnost nemá důvod chválit, přehodí výhybku a dělá, že u toho uplynulé čtyři roky vlastně vůbec nebyla. My nic, to oni. Buď nepovedený koaliční partner nebo zlá opozice. Jak směšné.

Nynější liberecká koalice je u vesla rok a nějak funguje, má své priority a vlastním tempem směřuje k jejich naplnění. Že nekorespondují s prioritami opozičními je jasné. Jak si vedla, to ukáže údaj pod čarou provedenou roku 2022. Pak s vyúčtováním pomohou voliči. Rozhodně ji nepochválí za zdražení poplatku za odpad, který od nového roku stoupne z 492 korun na 720 korun na hlavu. Alespoň, že se dá platit nadvakrát.

Krajská koalice to už má za pár, ona bude účtovat příští rok. Tak se snaží. Jen v tomto týdnu mj. dala do užívání čtyři významné silniční úseky, které prošly modernizací. Dva jsou v Turnově a po jednom v Železném Brodě a Jablonném v Podještědí. A budou přibývat další. Z krajského rozpočtu na příští rok jdou dvě miliardy do investic, hodně spolkne právě oprava komunikací. To je priorita této krajské vlády, tak opravuje o sto šest. Nic, čemu by se měl normálně uvažující člověk divit.

Fakt, že Starostové ve vedení kraje jedou už druhé volební období, hovoří samo za sebe. Navzdory hejtmanovu nekonečnému justičnímu příběhu. Tento týden byl Martin Půta v křesle hejtmana už sedmým rokem. Letí to. Toto je fotka z prvního období, kdy byl Půta poprvé zvolen hejtmanem. Kdopak nám to tam vpravo tleská? Tehdejší koaliční partner..., dnes třídní nepřítel. A všichni díky Pupendu víme, kdo je ještě horší než třídní nepřítel.

Archivní foto, listopad 2012

Letí to tak moc, že už zase budou Vánoce. Letos to kalendářně vyšlo báječně, Štědrý den je v úterý a dva následující svátky vycházejí na pracovní dny. Dlouhé volno, vezme-li si člověk v pátek dovolenou. Však už lidé křečkují o sto šest. Silnice mezi Kauflandem a Globusem je permanentně ucpaná a podle toho my, Pavlovičáci, poznáme, že nastal čas adventní.

Tak si ho užijte s dobrou myslí. Třeba na ruském kole. Stokoruna za svezení není zas taková „darda“. Dítka do 100 cm výšky neplatí nic. Jak to je s liliputy, nevím. Dobrým tipem jsou i parní vlaky, které o víkendu vyrazí z depa na koleje a budou lidi vozit pro radost a samozřejmě také za peníze. V Kryštofově Údolí bude nasvícen věhlasný Jírův betlém, v Dlaskově statku v Dolánkách u Turnova otevřeli vánočně vystrojenou světnici, ulice Liberce bude posedmnácté křižovat Čertovská tramvaj... Kdo chce, zábavu dostatečně vzdálenou od pustého konzumu najde na každém kroku.

Hokeje jsme si v končícím týdnu užili vrchovatě, dvě výhry na domácím ledě – to je situace, která se opakuje maximálně tak jednou za… Velmi cenný je skalp brněnské Komety, velkého rivala Bílých Tygrů v bojích o hokejový trůn.

Příjemný adventní čas.

Alena Roubalová

Načítám...
Napiš komentář