Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mladší sestru O2 areny jménem O2 universum postavily Syner a Metrostav. Snese konkurenci s celým světem

24. 09. 2019 | 8:36

Multifunkční aréna O2 universum v Praze 9 – Vysočanech je dokončena, první akcí v hale bude čtvrteční koncert skupiny Kabát. „Mladší sestru“ vysočanské O2 areny postavilo  sdružení společností SYNER a Metrostav.

o2celek
Foto: SYNER

„První kontury získalo O2 universum před 15 lety při výstavbě arény. Tehdejší rozvržení ale nevyhovovalo současným požadavkům, proto došlo k velkým demolicím. Z původních konstrukcí zůstala zhruba polovina, zbytek vznikl jako monolitický skelet napojený na původní část. Propojení bylo technologicky náročné i díky použité metodě předpínání betonu,“ popsal náročnou stavební část manažer projektu společnosti SYNER Jaromír Sedlický.

„Jsme rádi, že jsme bez větších komplikací získali kolaudační rozhodnutí po cca dvaceti měsících stavebního procesu. Teď nás čekají zátěžové zkoušky a pak už na konci září otevření,” řekl Robert Schaffer, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Bestsport.

Návratnost investice je podle společnosti Bestsport ze skupiny PPF, která halu vlastní a provozuje, plánována asi na 16 let. Celkové náklady dosáhly 1,4 miliardy korun, uvedl portál aktuálně.cz. "Dva roky poté, co začaly první stavební práce, byl dokončen komplex, který v České republice nemá konkurenci. Je unikátní i ve srovnání s prestižními multifunkčními komplexy po celém světě," konstatoval pro internetový deník generální ředitel Schaffer.

Foto: SYNER

Nový komplex, který navazuje na O2 arenu z jižní strany, má rozlohu téměř 50 000 metrů čtverečních ve čtyřech podlažích. Po dostavbě bude mít až 21 sálů různých velikostí s kapacitou 10 000 návštěvníků. Největší sál s kapacitou 4500 lidí bude využíván i pro pořádání středně velkých koncertů a sportovních utkání. Tribuny budou zatahovací a výška sálu 12,5 metru umožní pořádat například tenisové, basketbalové, florbalové nebo volejbalové zápasy.

O2 universum je také prostorem pro mezinárodní kongresy, jaký v Česku dosud neexistoval. „Díky možnosti propojit nově dostavovaný komplex se stávající O2 arenou na všech čtyřech plánovaných podlažích získáme prostor až pro 28 000 návštěvníků. Navíc s dostatkem výstavní plochy, restaurací všech kategorií a téměř neomezenými možnostmi pro jakékoliv uspořádání prostoru dle přání klienta,“ uvedl již dříve v tiskové zprávě Schaffer.

Stejně jako O2 arenu projektovala i nové centrum O2 universum společnost ATIP - architekti Martin a Vladimír Vokatí. Přestavba objektu začala v říjnu 2017. Na východní straně O2 areny vznikne ještě hotel s kapacitou 300 pokojů, který bude s halou propojený. Otevřený má být v roce 2020, uvedla ČTK.

uba