Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Alej vzpomínek v Ralsku se brzy rozroste o dalších 60 ovocných stromů - regionálních odrůd jablek a hrušek

26. 10. 2023 | 13:34

Alej vzpomínek v Ralsku na Českolipsku se brzy rozroste o dalších 60 ovocných stromů. Stromořadí na památku zaniklých obcí v bývalém vojenském prostoru vzniká od roku 2019, další výsadbu tu plánují na první polovinu listopadu. Oproti předešlým letům se letos budou konat výsadby tři.

RalskoAlej
Foto: Geopark Ralsko

V sobotu 11. listopadu bude akce s dobrovolníky, následně v pondělí a ve středu se studenty Gymnázia Mimoň a Gymnázia Mnichovo Hradiště, uvedla v tiskové zprávě Lenka Mrázová z Geoparku Ralsko.

"Z každé školy přijede přes 40 studentů, takže rukou na práci bude hodně. Součástí výsadby bude i prohlídka zaniklých obcí Dolní Novina a Ostroh. Chceme, aby si studenti odnesli i povědomí o tom, proč sázíme právě na tomto místě a čeho jsou součástí," doplnila Mrázová. Alej, která postupně vzniká, bude mít už 160 stromů, všechno jsou to jabloně a hrušně místních starých odrůd vyšlechtěných před rokem 1945. K jejich přednostem podle Mrázové patří větší odolnost vůči chorobám a mrazu a adaptace na horší klimatické i půdní podmínky.

Na území Geoparku Ralsko je 17 zaniklých obcí, na jejichž místě je možné ještě dnes vidět pozůstatky základů domů, studní či sklepů v pískovci, ale také zbytky ovocných sadů. Další stromy teď budou dobrovolníci sázet u zaniklého dvora Ostroh, na místě, kde před sto lety trénovali koně pro důstojníky československé armády. Dnes po hospodářském dvoře zbylo jen nevelké návrší, jehož jádrem je zarostlé zdivo původní vojenské hříbárny. Staré stromy a zbytky aleje připomínají, že tam kdysi lidé hospodařili.

Cílem projektu Alej vzpomínek je obnova historických alejí v místech zaniklých obcí a záchrana místy unikátních regionálních odrůd jabloní a hrušní, které geopark na svém území mapuje od roku 2016. V evidenci má už přes 300 stromů ze zaniklých obcí, jako jsou Kostřice, Křída, Holiček, Ostroh nebo Jabloneček. "Je málem neuvěřitelné, co vše dokázaly staré stromy, jež bývalým hospodářům poskytovaly stín a ovoce, bez veškeré péče přežít," doplnila Mrázová.

Geopark Ralsko vznikl jako sedmý v Česku před deseti lety. Zahrnuje oblast téměř 300 kilometrů čtverečních v katastru Ralska, Doks a Hamru na Jezeře na Českolipsku. Je zajímavý nejen svou přírodou, má i bohatou historii, lidé tam žili přes 700 let. Oblast byla kdysi prosperující krajinou s množstvím soběstačných vesniček roztroušených mezi lesy a poli. Ve 20. století ale tento historický ráz kulturní krajiny hrubě narušil pobyt tří armád - nejprve československé, pak německé a nakonec sovětské. Teď se Geopark Ralsko snaží vrátit do oblasti život.

čtk