Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Architektonickou soutěž na stavbu městské knihovny v památkové zóně vyhlásila Česká Lípa

22. 05. 2023 | 13:10

Česká Lípa vyhlásila architektonickou soutěž na stavbu městské knihovny. Návrh má řešit nejen samotnou budovu v městské památkové zóně, ale také úpravy Jeřábkova náměstí u baziliky Všech svatých, které dnes slouží jako parkoviště. Podmínky soutěže jsou na profilu města a také na webových stránkách České komory architektů, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

knihovna books-5211309 960 720
Ilustrační foto

Novou knihovnu chce město postavit v proluce na Jeřábkově náměstí, do nové budovy musí architekti zakomponovat objekty 158 a 159, které tam zbyly po částečné demolici hostince. Současná knihovna na náměstí T.G. Masaryka už nevyhovuje, není bezbariérová a není technicky možné ji zásadně upravit. Zastupitelé proto loni v únoru rozhodli o výstavbě nové budovy, náklady město předběžně odhaduje na 200 milionů korun.

"Budova knihovny by měla především citlivě zapadat do městské památkové zóny a ctít historické místo. Měla by ale zároveň nést prvky moderní architektury, aby byla blízká i mladší generaci a pro budoucí pokolení byla symbolem současné doby. Měla by být místem otevřeným, světlým, vzdušným, které by bylo přístupné všem. Novou budovu knihovny by měl obklopovat parčík s lavičkami, zeleň, kde si mohou lidé odpočinout nebo kde v létě najdou stinné místo pro příjemné zastavení," doplnila starostka Jitka Volfová (ANO).

Knihovna by podle starostky měla proměnit dnes zanedbané a opomíjené místo v centru města. "Měla by se stát přirozeným centrem setkávání našich občanů a měla by být také místem reprezentativním, architektonickým skvostem, který přiláká pozornost širokého a dalekého okolí," dodala starostka. Knihovna by měla být podle Volfové centrem vzdělanosti, ale také komunitním centrem.

Architektonickou soutěž vyhlásilo město jako otevřenou a jednofázovou, na odevzdání návrhů mají architekti čas do 15. srpna. "Hodnocení bude anonymní a bude posuzováno urbanistické, architektonické, technické, provozní a krajinářské hledisko. Výsledky bychom měli znát v říjnu letošního roku a veřejnost bude mít možnost seznámit se s návrhy na výstavě," řekla mluvčí radnice.

čtk