Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Budoucí skláři v Kamenickém Šenově získali nové ateliéry a dílny. Projekt přišel zhruba na sto milionů

26. 08. 2019 | 18:42

Nové ateliéry a dílny, ale také moderní vybavení získali budoucí skláři v Kamenickém Šenově na Českolipsku. Na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské dokončují centrum odborného vzdělávání, které je už sedmé v Libereckém kraji. Projekt původně odhadovaný na 80 milionů korun přišel nakonec kvůli doplnění dalších prací zhruba na sto milionů. Výuka v nových prostorách začne 2. září. ČTK to dnes řekl ředitel školy Pavel Kopřiva.

sklo glass-1246679 1280
Ilustrační foto

Škola má díky projektu zrekonstruovanou původní budovu postavenou v roce 1857 pro zdejší sklářskou školu. Na místě původního dvorku k ní přibyla třípatrová přístavba s výtahem. Škola je díky tomu bezbariérová. "Získali jsme luxusní prostory pro nové ateliéry a dílny. Třeba pro dílnu mozaiky a vitráže, která tady vůbec nebyla. S touto výukou jsme už začali, ale neměli jsme na to speciální učebnu," řekl Kopřiva. Nově vybavená je brusírna. "Máme i nové technologie, jako je řezání laserem, 3D tisku a reprodukčních technologií," doplnil ředitel školy. Škola má díky rekonstrukci výstavní prostor a vlastní prodejnu výrobků.

Sklářská škola v Kamenickém Šenově je zřejmě nejstarší na světě, vznikla v roce 1856. Ještě před pár lety hrozil škole zánik. Dlouhodobě byla investičně zanedbávaná, k její záchraně pomohl i zájem sklářské společnosti Preciosa, která s ní úzce spolupracuje. Škola se zaměřuje na výuku broušení, rytí, malbu, výrobu vitráží, tavení či design světelných objektů. Nabízí i obor s rozšířenou výukou počítačové grafiky a klasických malířských technik. Studenti se učí tvořit s kovem i se sklem. Do prvního ročníku nastoupí 19 studentů, celkově jich je přes stovku. Kopřiva věří, že nové centrum pomůže zájem o sklářské obory v Kamenickém Šenově zvýšit.

Liberecký kraj připravil na svých středních školách výstavbu osmi odborných vzdělávacích center dohromady za 600 milionů korun. Většinu nákladů zaplatila evropská unie. Projekt v Kamenickém Šenově byl komplikovaný, stavělo se v místě, kde protéká potok, budova tak stojí na pilotech. Dokončit zbývá poslední centrum na Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou. Tam se loni na podzim při rekonstrukci část školy zřítila, naštěstí se nikomu nic nestalo. Školu ale bylo třeba zpevnit. "V říjnu by se tam měli vrátit stavbaři," řekl náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj). Pro studenty se škola otevře za rok v září.

čtk