Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bývalou pojišťovnu promění rekonstrukce v moderní úřad, českolipská radnice ho otevře na začátku příštího roku

31. 05. 2023 | 15:15

Bývalou budovu České pojišťovny v České Lípě promění rekonstrukce na moderní úřad města, otevřít ho chce radnice nejpozději na počátku příštího roku. S přestavbou za 86 milionů korun se mění dispozice budovy. Díky novým oknům, kvalitnímu zateplení, úspornému LED osvětlení a využití solární energie, by se měly náklady na energie snížit až o 60 procent. Počítá se i s využitím takzvané šedé vody, řekl dnes ČTK místostarosta Martin Brož (ODS).

česká lípa mú fb 350371510 252508780790919 6130489373438207644 n
Foto: Facebook/Město Česká Lípa

Budova v ulici U Synagogy byla posledních devět let prázdná a chátrala. Město ji koupilo v roce 2019 za 18 milionů korun od soukromého vlastníka, který byl v úpadku. Vedení města chtělo zabránit tomu, aby v objektu vznikla například ubytovna pro zahraniční dělníky. Do budovy plánuje radnice soustředit přepážková pracoviště. Původně se předpokládalo, že vzhledem ke stáří pojišťovny budou stačit úpravy do deseti milionů korun, nakonec se ale vedení města rozhodlo pro kompletní rekonstrukci.

Prosklenou budovu rekonstrukce do jisté míry změní. "Ukázalo se, že v letních měsících se budova přehřívala a v zimních měsících docházelo k únikům tepla. Velké části prosklení se proto zadělaly nebo změnily. Zredukovali jsme světlíky, prosvětlení budovy bylo zachováno, ale světlíky jsou řešené trošku jinak, aby tam v poledne nešlo přímé slunce a budova se v létě nepřehřívala, a aby tam nebyly problémy s vnitřní tepelnou pohodou," doplnil Brož.

Do budovy plánuje radnice přesunout pracovníky z několika městských budov, což přinese městu další úspory. "Přesunout by se tam měla pracoviště osobních dokladů, řidičských průkazů, registr vozidel, oddělení přestupků, odbor dopravy, odbor školství, kultury, sportu a cestovního ruchu, interní audit a živnostenský úřad," doplnil Brož. Nový úřad podle něj nabídne lepší možnost parkování, v blízkosti jsou také zastávky městské i regionální autobusové dopravy a kolem vede cyklotrasa.

Na úsporná opatření získala Česká Lípa dotaci 12,7 milionu korun ze Státního fondu životního prostředí. Loni to byl největší projekt, který v rámci Libereckého kraje podporu z MŽP dostal. Po rekonstrukci bude budova bezbariérová. Práce zatím postupují podle harmonogramu, proměnu budovy a postup prací dnes radnice představila veřejnosti. Na komentované prohlídky se mohli lidé dopředu registrovat. "Přihlásila se zhruba stovka zájemců," řekla Kristýna Kňákal Brožová.

čtk