Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa bude mít novou knihu o městě, vyjde před začátkem hlavní turistické sezony

24. 02. 2021 | 8:25

Vydání nové knihy o městě v současné době připravuje město Česká Lípa prostřednictvím svého Regionálního turistického informačního centra. Kniha s názvem „Česká Lípa zblízka“ autorského kolektivu okolo Jaroslava Kocourka vyjde letos před začátkem hlavní turistické sezony.

Ceska-Lipa-08
Foto: Mad

„Před několika lety vydalo město nádhernou, obsáhlou publikaci o České Lípě. Ta je velmi reprezentativní, ale chápu, že ne každý po ní sáhne, přinejmenším kvůli tomu, jak je velká, těžká a také nákladná. Nyní jsme se vydali jiným směrem, abychom nabídku vhodně doplnili. Chtěli jsme, aby Česká Lípa měla novou knihu se zajímavým obsahem, která bude mít příjemný formát a bude cenově dostupná. Všechna tato naše kritéria nová kniha s názvem Česká Lípa zblízka splňuje. Věříme, že knihu si rádi koupí jak občané města, tak turisté, kteří k nám zavítají,“ uvedl radní pro kulturu, sport a cestovní ruch Michal Prokop. 

V knize se čtenáři dozvědí o historii města a také o významných stavbách, které tu máme. Svoji vlastní kapitolu má např. náměstí T. G. Masaryka, vodní hrad Lipý nebo augustiniánský klášter. V knize je také kapitola věnující se významné židovské komunitě, průmyslu nebo přírodě. Odborně na obsahu knihy spolupracoval místní historik Jaroslav Panáček a také Jiří Kratochvíl. Obálka nové knihy„Kromě textů se čtenáři mohou těšit na spoustu fotografií, ať už historických, nebo nově nafocených. Fotografie jsou pak doplněny také kreslenými řezy některých významných objektů, jejichž autorem je architekt Jaroslav Staněk. Právě on je autorem kreslené části malované mapy města Česká Lípa a nyní společně chystáme malovanou mapu Českolipska. Vytipovali jsme turistické cíle našeho regionu, zpracováváme texty a pan Staněk je zachytí svou názornou kresbou,“ dodala vedoucí Regionálního turistického informačního centra Květa Menclová.

www.mucl.cz