Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa chce zřídit vlastní technické služby, náklady odhaduje na 120 milionů

21. 03. 2024 | 5:41

Česká Lípa chce zřídit vlastní technické služby, náklady radnice odhaduje na 120 milionů korun. Městská společnost by měla udržovat, spravovat a zhodnocovat městský majetek a zajišťovat služby, které dnes město zadává na základě veřejné soutěže externím firmám. Vlastní organizace může pružněji reagovat na potřeby města, a mohla by zajišťovat práci i pro městské organizace nebo okolní obce, řekla starostka Jitka Volfová (ANO), která materiál předkládala. Zastupitelé dnes záměr podpořili.

Radnice si od projektu slibuje zlepšení služeb, ale ve výsledku i úsporu nákladů. V minulém období radnice za služby, které by měly Technické služby Česká Lípa převzít, platila bezmála 50 milionů korun ročně, na základě nových smluv náklady vzrostly více než o polovinu na 76,6 milionu korun. "Zatím jde jen o záměr," upozornila starostka. O tom, zda budou technické služby příspěvkovou organizací města nebo obchodní společností, i o rozsahu služeb, které převezmou, se bude podle ní rozhodovat v květnu.

Záměr počítá s 55 zaměstnanci a obratem kolem 60 milionů korun. Nová společnost by mohla sídlit v areálu v Poříční ulici, kde jsou administrativní budovy, garáže, sklady, dílny i odstavné plochy a dnes ho město z velké části pronajímá. Zázemí tam mají pracovníci oddělení údržby a veřejně prospěšných prací a město využívá část skladových prostor a ruční myčku vozidel. Podle radnice je to nejvhodnější místo pro vytvoření zázemí nové společnosti, bude ale třeba vypovědět nájemní smlouvy a zhruba 20 milionů korun investovat do rekonstrukce areálu.

Zhruba 75 milionů korun bude podle záměru potřeba investovat do technického vybavení a dalších 20 milionů do pořízení nezbytných zásob materiálu. Organizace by měla postupně převzít správu a letní i zimní údržbu městských komunikací, dopravního značení, vodních nádrží, dešťové kanalizace, dětských hřišť, městského mobiliáře nebo městské zeleně. Po stabilizaci firmy počítá záměr i s možností, že by převzala také svoz a likvidaci odpadu a odpadové hospodářství, správu hřbitovů nebo třeba provoz parkovacího systému.

Pro záměr hlasovala většina zastupitelů, rozsah služeb i vysoké náklady na rozjezd společnosti ale kritizoval opoziční zastupitel Karel Tejnora (Spolu), který navrhoval, aby firma činnosti přebírala postupně tak, jak budou končit smlouvy s vysoutěženými dodavateli. Roman Kozák (PRO Českou Lípu) zase navrhoval, aby město netrvalo na organizaci ve stoprocentním vlastnictví města a nevylučovalo možnost vytvořit společný podnik se soukromou společností, podporu ale nezískal.

čtk