Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa ještě letos začne s opravou městského stadionu, cena se odhaduje na 52,3 milionu

21. 04. 2024 | 12:59

S opravou travnatého fotbalového hřiště a atletického areálu na městském stadionu chtějí ještě letos začít v České Lípě. Na projekt, jehož náklady odhadli projektanti na 52,3 milionu korun, teď radnice hledá dodavatele. Na rekonstrukci bude město znovu žádat o dotaci z Národní sportovní agentury (NSA), zatím dvakrát neuspělo. Zastupitelé v březnu schválili spolufinancování projektu až do výše 40 milionů korun, zbytek by Česká Lípa ráda získala právě z NSA, řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

česká lípa stadion
Foto: www.mucl.cz

"Byli bychom rádi, kdybychom dotaci získali, protože město naší velikosti mnoho dotačních možností nemá, ale tuto rekonstrukci jsme připraveni financovat i kompletně z vlastních zdrojů, pokud žádost nebude úspěšná. Určité finanční prostředky máme připraveny již v letošním rozpočtu. Vše je však nutné pečlivě naplánovat se sportovními kluby, které areál využívají, aby se jich rekonstrukce co nejméně dotkla a mohly se na ni včas připravit," doplnila starostka Jitka Volfová (ANO).

Stadion u Ploučnice je z roku 1962, stav travnatého fotbalového hřiště a atletického areálu je už ale špatný a opravu nutně potřebuje. Na atletickém oválu jsou podle mluvčí radnice nerovnosti, které brání využívání dráhy na vrcholové úrovni, zastaralé je i vybavení a technické zázemí. Předmětem zakázky je tak nejen kompletní rekonstrukce atletického areálu a fotbalového hřiště, ale také systému automatické závlahy s drenážní soustavou a nové umělé osvětlení celého areálu.

"Prvotní projekt obnovy byl vyčíslen na 12 milionů korun, následně jsme se se sportovci domluvili, že pokud už má mít nějakou kvalitu, tak by bylo dobré, aby tam bylo nějaké osvětlení a další věci, a projekt vyskočil na 32 milionů korun. Aby se tu mohly konat větší akce, tak je ale potřeba i zázemí, tak jsme se s kluby dohodli, že to ještě trochu rozšíříme," řekla starostka. Oprava fotbalového hřiště a atletického areálu je podle ní jen první etapou, se sportovními kluby se radnice dohodla na vypracování studie kompletní revitalizace sportoviště včetně příjezdových ploch a parkoviště.

Obnova sportoviště je jen jednou z investičních akcí, do nichž půjde letos čtvrtina rozpočtu České Lípy. Město počítá s příjmy 1,085 miliardy korun, výdaje budou ještě o 141 milionů korun vyšší. Zastupitelé schválili investice bezmála za 317 milionů korun, loni ale byly ještě o 90 milionů vyšší. Největší stavbou je nové koupaliště v Dubici. S žádným úvěrem radnice nepočítá, vše pokryje z peněz, které si naspořila. Podle závěrečného účtu měla Česká Lípa na začátku loňského roku na svých účtech a ve fondech zhruba 1,23 miliardy korun.

čtk