Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa koupí od Českých drah za 9,4 milionu korun areál bývalého skladu olejů

10. 10. 2024 | 7:15

Česká Lípa odkoupí od Českých drah pozemky s budovami, které byly v minulosti skladem olejů. Za areál se zchátralými budovami v České ulici zaplatí radnice 9,417 milionu korun, odkup dnes schválilo městské zastupitelstvo. Jde o strategické pozemky, které město využije k rozvoji, řekl místostarosta Martin Brož (ANO), jenž materiál zastupitelům předkládal. Před čtyřmi lety město od Českých drah koupilo za 22,6 milionu korun pozemky se starým nádražím.

Ceska-Lipa-11
Foto: Mad

"Jde o pozemek o celkové výměře 18.627 metrů čtverečních, vychází to zhruba na 505 korun za metr čtvereční. Jedná se o rozvojovou plochu, která i v územním plánu umožňuje městu další rozvoj v této lokalitě," doplnil Brož. Podle něj jsou pozemky ve východní části bývalého nádraží málo využívané a jsou určené pro výstavbu polyfunkčního komplexu pro administrativu, obchodní a jiné komerční služby s přiměřeným podílem bydlení. Na budovy už vydal stavební úřad demoliční výměr, pozemky bude kvůli ekologické zátěži nutné vyčistit.

Česká Lípa už v roce 2010 vyjednávala o odkupu zhruba 6,7 hektaru pozemků se starým nádražím. Nabídková cena od Českých drah 65 milionů korun se ale tehdejšímu zastupitelstvu zdála příliš vysoká, navíc trvalo na posouzení ekologické zátěže v lokalitě. I když se po zpracování posudku cena snížila na 53 milionů, stále byla pro město nepřijatelná. Až v roce 2020 nastala dohoda a město za pozemky se starou nádražní budovou dalo ve dvou splátkách 22,6 milionu korun.

Radnice teď nechá zchátralé nádraží za 3,3 milionu korun zbourat. "Budova hyzdí okolí, navíc je nebezpečná. Ačkoli se město opakovaně snažilo budovu zajistit tak, aby se do ní nikdo nedostal, stále lákala k nelegálním návštěvám. I přes pravidelné úklidy byl okolo často nepořádek a pro občany, kteří si přes areál zkracují cestu ze Svárova do centra města, to nebylo příjemné," doplnila starostka Jitka Volfová (ANO). Pozemky chce město využít v budoucnu k polyfunkční zástavbě a také pro napojení městského dopravního okruhu na silnici I/9.

čtk