Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa nabídne zřejmě nejvíce možností v kraji, jak zaplatit za parkování. Nový systém startuje zítra

06. 02. 2023 | 5:00

Česká Lípa nabídne od prvního únorového úterý místním i návštěvníkům zřejmě v Libereckém kraji nejvíc možností, jak zaplatit za parkování. Nový systém bude zatím ve zkušebním provozu, radnice tak uvítá všechny připomínky i náměty veřejnosti, řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

CLDamZvrchu
archivní snímek srdce České Lípy: Mad

V centru České Lípy je nainstalovaných celkem 19 automatů, jsou zde čtyři placené parkovací zóny. Nejdražší je parkování přímo na náměstí T.G.M., kde za prvních 60 min. řidiči zaplatí 30 Kč.

Původní parkovací automaty zůstaly na svých místech, za jejich rozšíření, provoz a další software zaplatilo město téměř dva miliony korun. Cena parkování ani doba, po kterou se platí, se nezmění.

V České Lípě bylo dosud možné za parkování platit u parkovacích automatů jen mincemi nebo bankovkami. "Teď bude možné použít také bezkontaktní platební kartu nebo telefon či chytré hodinky. Velkou změnou je to, že už se zaplacené parkování nebude kontrolovat pomocí lístečku za sklem, ale bude se kontrolovat na základě registrační značky auta, kterou bude nutné při placení v tom automatu zadat. Lístek tak vydá automat jenom na vyžádání, protože nebude potřeba," doplnila mluvčí radnice.

"Mnoho z nás již u sebe hotovost nenosí, jsme zvyklí platit mobilním telefonem nebo přes aplikaci. Najít proto kovové mince do parkovacího automatu může být mnohdy problém. Věřím proto, že rozšíření možnosti placení občané uvítají, systém bude pro mnoho lidí rychlejší a pohodlnější. Obsluha parkovacího automatu bude jednoduchá, navíc zůstane i starý způsob placení mincemi a bankovkami pro ty, kteří jsou stále zvyklí nosit u sebe hotovost," řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

V centru České Lípy je 19 parkovacích automatů, nejdražší je parkování přímo na náměstí T.G.M., kde za první hodinu řidiči zaplatí 30 korun. Od úterý ale lidé ani nebudou muset parkovací automat hledat. "Bude možné také parkovné uhradit prostřednictvím mobilní aplikace MPLA, nebo zaplatit prostřednictvím odkazu http://mpla.io/CL1. Placení prostřednictvím mobilní aplikace je nejjednodušší způsob a navíc v případě potřeby je možné odkudkoli parkování prodloužit," řekla Kňákal Brožová. Stejnou aplikaci využívá k placení parkovného Praha, Mladá Boleslav, Liberec nebo Harrachov.

V Libereckém kraji je možné platební kartou už čtyři roky zaplatit parkování třeba v Novém Boru, ale také na některých parkovištích v Jizerských horách. Třeba ve stotisícovém Liberci nebo sousedním Jablonci nad Nisou ale zatím řidiči takovou možnost nemají, parkovací automaty tam přijímají jen mince, což často zaskočí zejména zahraniční návštěvníky. V Liberci jsou možné i bezhotovostní platby prostřednictvím portálu www.parking.liberec.cz. V Jablonci zase umožňují zaplatit parkování sms nebo pomocí mobilní aplikace SEJF.

čtk