Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa podpoří dotací zdravotní služby, k dispozici má 1,5 milionu na vybavení a provoz ordinací

21. 03. 2024 | 16:31

Česká Lípa znovu podpoří dotací zdravotní služby, v programu je k dispozici 1,5 milionu korun. Na vybavení a provoz ordinace nebo plat sestry může lékař dostat až půl milionu korun. Dotační program na podporu zdravotních služeb vyhlašuje město od roku 2018. Zatímco v minulých letech bylo možné o dotaci žádat v časově omezené výzvě, letos bude město financování schvalovat průběžně a o dotaci bude možné žádat od 25. dubna do 30. září, řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

doktor stetoskop
Ilustrační foto

"Naším zájmem je, aby byl program nastaven tak, aby co nejvíce vyhovoval lékařům, kteří mohou čerpat dotace na zřizování nových ordinací či převzetí stávajících, zavedených. Radili jsme se proto s nimi a program výrazně upravili. Věřím proto, že ho v letošním roce využije víc žadatelů," doplnila starostka Jitka Volfová (ANO). Ke schvalování do zastupitelstva budou podle ní žádosti lékařů předkládány průběžně podle toho, jak přijdou.

V minulosti město podporovalo jen vybrané ordinace, zpočátku zejména praktické lékaře pro děti a dospělé nebo zubaře, postupně ale přibyly i další specializace, jako jsou specialisté na revmatologii a oční lékařství, vnitřní lékařství, psychiatři pro děti i dospělé, psychologové, gynekologové, ortopedi, cévní chirurgové, endokrinologové, zubaři a specialisté v oboru ortodoncie nebo lékaři z oboru gastroenterologie. V novém programu už takové omezení není.

"Hledáme i další možnosti pobídek, abychom do města lékaře získali, jak vychází z prognóz, tak v roce 2030, 2032 bude velký nedostatek praktiků, stomatologů i pediatrů, a proto přemýšlíme, jak lékaře namotivovat, aby k nám přicházeli a také v našem městě zůstávali," řekla starostka. Dotace nejsou jedinou pomocí, loni město v nevyužitém přízemí bytového domu na sídlišti Lada vybudovalo zhruba za čtyři miliony korun tři nové ordinace pro zubaře, dvě už jsou obsazené.

Radnice plánuje nabídnout lékařům další ordinace a také byty, které chce vybudovat v městských objektech, které počátkem letošního roku opustili úředníci. Z několika budov se sestěhovali do bývalé pojišťovny, kde radnice vybudovala za více než 95 milionů korun moderní přepážkové pracoviště. "V uvolněných prostorách v budově u Vodního hradu chceme mít ordinace a také byty pro lékaře, v budově v ulici Jindřicha z Lipé budou další byty," dodal místostarosta Martin Brož (ANO).

čtk