Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa rozšiřuje možnost třídit bioodpad, na sídliště umístili 31 nádob

22. 05. 2023 | 11:29

V České Lípě rozšiřují možnost třídit biologický odpad na sídlištích. Prvních devět velkých kontejnerů na bioodpad rozmístili před dvěma lety k bytovým domům v blízkosti ulice 5. května, loni přibylo dalších 13 nádob na sídlišti Holý Vrch a letos dostali možnost třídit i obyvatelé sídliště Slovanka.

CLbioodpad
Foto z www.mucl.cz

Celkem je na sídlištích rozmístěno 31 velkých kontejnerů na biologicky rozložitelný odpad o obsahu 1100 litru, řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

"Dosud byly některé z velkých biokontejnerů černé, s hnědým víkem, ve spolupráci se svozovou firmou město ještě v květnu vymění všechny velké biokontejnery za hnědé, aby nemohlo dojít k záměně s běžnou černou popelnicí na směsný odpad. Kontejnery budou také opatřeny velkými samolepkami s informacemi o tom, co do popelnice na bioodpad patří a co ne," doplnil místostarosta Jakub Mencl (Živá Lípa).

Podle pravidelných analýz tvoří rostlinný odpad v České Lípě více než třetinu obsahu černých popelnic určených na směsný komunální odpad, za jehož svoz a ukládání na skládce město platí výrazně víc než za svoz a zpracování bioodpadu v kompostárně. Bioodpad mohou lidé v České Lípě třídit do malých nádob u rodinných domů, do velkých kontejnerů a zdarma ho mohou odložit i ve sběrném dvoře. Loni se tak podařilo podle mluvčí radnice vytřídit více než 820 tun bioodpadu.

S tříděním biologického odpadu má třetí největší město v Libereckém kraji dlouholeté zkušenosti. "Sezonní svoz bioodpadu probíhá v České Lípě od roku 2008. V období od března do konce listopadu se každoročně odváží rostlinný bioodpad z více než 2000 stodvacetilitrových nádob u rodinných domů. Kvalita získané suroviny je výborná a dál se zpracovává v kompostárně v Žizníkově případně v Mimoni nebo Volfarticích," řekla Kňákal Brožová.

Do kontejnerů na bioodpad patří podle mluvčí radnice zelený odpad z domácností, jako jsou zbytky ovoce a zeleniny, slupky, jadřince, pecky z ovoce, zbytky pečiva a obilovin, ale také třeba čajové sáčky a kávová sedlina, skořápky od vajec a ořechů, zvadlé květiny a listy, zemina z květináčů, popel ze dřeva, ale také třeba piliny po morčatech, křečcích a dalších hlodavcích a zelený odpad ze zahrady. "Do hnědé popelnice rozhodně nepatří zbytky potravin živočišného původu, ty patří do černých popelnic na směsný odpad," dodala.

čtk