Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Česká Lípa zakázala kvůli suchu odběr vody z 25 vodních toků v regionu

21. 07. 2022 | 15:23

Česká Lípa dnes kvůli dlouhotrvajícímu suchu zakázala odběr vody z 25 vodních toků v celém regionu včetně řeky Ploučnice. Zákaz tak platí nejen pro obyvatele České Lípy, ale i všech okolních měst a obcí. Se suchem se na Českolipsku potýkají v posledních letech v létě pravidelně, třeba v roce 2018 muselo město zákaz vydat už v květnu. Zákaz platí do 30. září, řekla ČTK mluvčí města Kristýna Kňákal Brožová.

konev
Foto z www.novy-bor.cz

"Zákaz odběru povrchových vod je vydán na základě dlouhodobých přetrvávajících klimatických podmínek, na vodních tocích, včetně jejich přítoků, došlo k významnému snížení průtoků. Současné hodnoty průtoků jsou velmi nízké a v případě, že uvedený stav bude trvat i nadále, dojde ve vodních tocích ke kyslíkovému deficitu a následně k vážnému ohrožení vodních a na vodu vázaných ekosystémů a k ohrožení zajištění funkcí vodních toků," doplnila Alexandra Píšková z odboru životního prostředí.

Obyvatelé celého Českolipska tak nesmí brát vodu z řek a potoků na zalévání zahrad, napouštění bazénů nebo na zavlažování sportovišť. Kromě České Lípy a Nového Boru to platí například i pro Doksy, Zákupy, Mimoň nebo Stráž pod Ralskem. Vydané opatření se podle Píškové netýká odběrů povrchových vod za účelem zemědělské a potravinářské produkce z hlediska veřejného zájmu. Zemědělci, kteří mají k odběru vody povolení, mají přesně daná pravidla, kdy ji už čerpat nemohou.

Nedostatek vody trápí podle informací z Povodňového portálu Libereckého kraje nejen Českolipsko. Třeba v řece Ploučnici ve Stružnici jsou teď sotva dva centimetry vody, v České Lípě má řeka 14 centimetrů vody. Kolem 11 centimetrů vody je v Dobranovském nebo Skalickém potoce. Dobře na tom ale aktuálně nejsou ani další toky v Libereckém kraji. Jen minimum vody je třeba v korytě Lužické Nisy v Hrádku nad Nisou, čtyři centimetry vody má Jeřice v Mníšku, ale také třeba Jizera v Jablonci nad Jizerou. Šest centimetrů vody má Smědá ve Frýdlantu, prakticky na suchu je Bulovský potok.

čtk