Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Českolipská nemocnice zahájila provoz magnetické rezonance, špičkový přístroj přišel na 60 milionů korun

19. 11. 2019 | 14:35

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa zahájila provoz magnetické rezonance, která zatím ve druhé největší nemocnici v Libereckém kraji chyběla. Špičkový přístroj přišel včetně stavebních úprav na 60 milionů korun, velkou část zaplatila Evropská unie. Českolipská nemocnice je třetím zdravotnickým zařízením v kraji, kde magnetickou rezonanci mají. Další je v Jablonci nad Nisou, dva přístroje má největší Krajská nemocnice Liberec. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS).

nemocnice lipa1
Foto: Artur Irma

"Je to metoda, která je zaměřená na vyšetřování měkkých tkání, vidíme jednotlivé struktury v mozku, v páteři, vidíme míchu, která třeba není diagnostikovatelná na CT. Je to metoda bezpečná, nejsou tam žádné negativní účinky, takže pacienti se nemusí vyšetření bát," řekla při zahájení provozu primářka oddělení radiodiagnostiky Katarína Urbancová. Zařízení, které by mělo pomoci stanovit konečnou diagnózu v případě pochybností, podle ní zatím pracuje v jednosměnném provozu a je schopno vyšetřit denně zhruba sedm pacientů, do budoucna až 11.

Nemocnice v České Lípě je druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji, slouží pro spádovou oblast, kde žije 110.000 lidí. Vlastníkem je kraj. Zařízení se zhruba 900 zaměstnanci má 488 lůžek, z toho 117 je lůžek následné péče a 18 lůžek sociální péče. V loňském roce bylo v České Lípě hospitalizováno téměř 18.400 pacientů, dalších 270.000 prošlo tamními ambulancemi. Na nové přístrojové vybavení získala nemocnice 157 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), magnetická rezonance byla posledním projektem z toho balíku.

Samotný přístroj stál 31,3 milionu korun, z toho 85 procent zaplatily podle generálního ředitele nemocnice Pavla Marka evropské fondy. Jen o něco méně stály nezbytné stavební úpravy, které si několikatunový přístroj vyžádal. V sousedství už stavbaři připravili i prostor pro nový počítačový tomograf, až ten současný zhruba za tři roky doslouží. "Díky evropským dotacím jsme nově vybavili také operační sály, máme asi 350 nových polohovatelných postelí, pořídili jsme nové vybavení pro rehabilitaci nebo do laboratoří," dodal Marek.

čtk