Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Českolipské muzeum zůstane poprvé po letech otevřené i přes zimní měsíce

30. 12. 2023 | 14:23

Po letech, kdy se Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě vždy s Novým rokem na dva měsíce pro návštěvníky zavíralo, teď v hlavní budově provoz zachová. Zavřené jsou až do března jen pobočky muzea. Českolipské muzeum následuje své kolegy, kteří mají otevřeno celoročně, zavřeno je jen v pondělí, řekl ČTK ředitel Zdeněk Vitáček. Liberecký kraj jako zřizovatel podle něj muzeum dofinancoval, a tak není důvod expozice v zimě zavírat.

česká lípa muzeumliparekonstrukce1Irma
Foto: Artur Irma

Dvouměsíční zimní přestávku v muzeu vždy využívali k opravám, údržbě a také reinstalacím expozic a přípravě nových výstav. "My si s tím musíme poradit, v lednu začínáme s velkou reinstalací přírodovědných expozic Českolipska. Budeme to celé rozebírat a postupně to dělat znovu v novém pojetí na úrovni 21. století. Ale budeme to dělat za chodu muzea a návštěvník bude moc pozorovat, jak taková reinstalace expozice probíhá," doplnil Vitáček. Odhaduje, že reinstalace této expozice potrvá tři roky.

Českolipské muzeum sídlí v augustiniánském klášteře, který založil roku 1627 Albrecht z Valdštejna. Areál se postupně rozrostl o další objekty a svou definitivní podobu získal ve druhé polovině 18. století. Muzeum dnes patří k významným architektonickým památkám Českolipska, kromě hlavní budovy mu patří také Památník K. H. Máchy v Doksech, Vísecká rychta v Kravařích, Bredovský zámeček v Jablonném v Podještědí a také archeologické muzeum v bývalé českolipské šatlavě. Liberecký kraj investoval miliony korun do obnovy areálu, který byl proto v letech 2020 a 2021 zavřený.

Návštěvníci se podle Vitáčka do muzea vracejí, velký zájem vzbudila zejména nová expozice ve sklepení muzea připomínající důlní štolu, která je věnovaná těžbě uranu na Českolipsku. "Spousta lidí sem jezdí jenom se podívat na tu expozici, otevřít ji byl dobrý krok, po kterém hlavně místní volali. V příštím roce bychom chtěli ještě doplnit část věnovanou chemické těžbě uranu, abychom dotáhli celý ten problém uranového průmyslu," dodal ředitel muzea.

Těžba uranu výrazně ovlivnila Českolipsko ve druhé polovině 20. století. Kromě silného zásahu do přírody přinesla regionu zejména v 70. a 80. letech příliv nových obyvatel, a s tím související výstavbu. Ve sklepení muzea je imitace dolu s kolejišti a vozíky vážícími několik set kilogramů i dvoutunovým důlním nakladačem. V expozici jsou také důlní výztuže, vrtačky a další nářadí, důlní telefony i horniny z různých uranových ložisek či minerály světélkující pod UV světlem. Při procházení expozice zní zvuky těžby nebo staré hornické písně. Nechybí interaktivní mapa s rozmístěním důlních areálů v regionu.

čtk