Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Českou Lípu propojí s Novým Borem cyklostezka. Odvede její uživatele mimo rušnou silnici I/9

09. 08. 2020 | 10:10

Cyklostezku, která odvede cyklisty z frekventované a nebezpečné silnice I/9, připravují společně města Česká Lípa a nedaleký Nový Bor. Česká Lípa teď vybrala projektanta. Dokumentaci pro stavbu by měla zpracovat firma Advisia a radnici přijde na 480.000 korun, na její přípravu získalo město dotaci z Libereckého kraje. Projektová dokumentace by měla být hotová na jaře příštího roku, řekla ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

cykloVarhany
Ilustrační foto z cyklostezky Varhany.

"Do doby pro zpracování projektu není zahrnuta lhůta správního řízení pro vyřízení stavebního povolení ani doba nutná pro výkup potřebných pozemků," uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová (ANO). V místě, kudy by měla cyklostezka vést, město nevlastní téměř žádný pozemek. "Doufejme, že se podaří se všemi majiteli domluvit rozumně a během krátké doby, aby mohla cyklostezka vzniknout co nejdříve," dodala starostka, která věří, že za tři roky by město mohlo začít stavět.

S přípravou cyklostezky začal před dvěma lety Nový Bor, Česká Lípa se k projektu přidala. Obě města společně financovala vypracování vyhledávací studie. Projektová kancelář Vaner nabídla tři varianty, nejkratší je dlouhá 5,7 kilometru a nejdelší devět. Přednost dostala ta nejkratší, která hlavní silnici kopíruje. O stavbu se města podělí.

"Cyklotrasa má plnit hlavně dopravní funkci, tedy sloužit především obyvatelům obou měst a obcí podél trasy k cestě do práce, do školy," řekl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj). Prioritou projektu je podle něj zajistit bezpečné spojení mezi Novým Borem a Českou Lípou a odvést cyklisty z přetížené silnice. "Denně po ní projede 16.000 aut a nám se tam pohybují děti, chodci, cyklisté," dodal.

Ve směru z České Lípy na Nový Bor povede cyklostezka po levé straně. V České Lípě bude začínat na křižovatce Dolní ulice se silnicí I/9 ve "Starých Ladech", končit bude na začátku obce Pihel, u křižovatky s účelovou komunikací před autobusovou zastávkou. Zbylý úsek do Nového Boru bude financovat sousední město.

čtk