Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Čištění a údržbu silnic a chodníků v České Lípě bude dva roky zajišťovat AVE CZ

19. 09. 2022 | 18:04

Čištění a údržbu komunikací v České Lípě bude další dva roky zajišťovat společnost AVE CZ, radnice by měla za službu zaplatit včetně DPH zhruba 55 milionů korun, zjistila dnes ČTK z registru smluv. Zakázku vyhlásilo město na začátku letošního roku, válka na Ukrajině a s ní spojená nejistota ale vše zkomplikovaly. Dodavatele se tak podařilo vybrat až v opakované soutěži, řekla dnes na dotaz ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

zima6 irma
Ilustrační foto, Artur Irma

Poslední čtyři roky zajišťovala v České Lípě čištění a údržbu komunikací včetně úklidu autobusových zastávek firma AVE CZ odpadové hospodářství. Smlouva, která byla uzavřena na 94,3 milionu korun, skončila 30. června. Pro další čtyři roky počítala českolipská radnice se zvýšením nákladů na 101 milionů korun. Cena byla podle mluvčí stanovena na základě skutečně objednaných služeb v uplynulém období, zároveň do ní radnice promítla očekávaný růst cen materiálů i inflace. Vše ale změnilo napadení Ukrajiny Ruskem a s tím spojený růst cen a inflace.

Nového dodavatele se městu nepodařilo do konce června v soutěži najít, radnice se proto s AVE CZ dohodla na zajištění služby do konce září za 2,5 milionu korun. Na počátku září se pak podařilo soutěž uzavřít a smlouvu uzavřít na další dva roky. Radnice se totiž podle mluvčí rozhodla opakovanou soutěž vypsat na kratší období. Nová smlouva s AVE CZ tak končí 30. června 2024.

V České Lípě je kolem 120 kilometrů silnic a 200 kilometrů chodníků. V zimě se přednostně uklízejí frekventované trasy, jako jsou ulice Šluknovská, Okružní, Antonína Sovy nebo Erbenova, které by měly být vyčištěny do čtyř hodin. Pak přijdou na řadu méně důležité ulice a také schody, lávky a podchody. Ve třetím pořadí jsou ulice a místa, která nejsou z hlediska dopravy tak vytížená. Od roku 2019 se ve městě víc solí a méně se využívá drť a písek, na které si obyvatelé stěžovali.

čtk