Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Čtvrteční jednání kvůli obnově těžby na Tlustci báňský úřad zrušil. Náhradní termín bude, až protiepidemická opatření dovolí 

08. 12. 2020 | 5:00

Epidemie koronaviru oddálila na neurčito rozhodnutí báňského úřadu ohledně žádosti těžaře na obnovu těžby čediče v lomu na kopci Tlustec na Českolipsku. Úřad zrušil čtvrteční jednání v Brništi, které mělo být spojené s místním šetřením ohledně povolení hornické činnosti v dobývacím prostoru Luhov.

tlustecIrma2top
Archivní foto + fotogalerie Artur Irma

Náhradní termín úřad vydá až to protiepidemická opatření dovolí. Vyplývá to z údajů na webu báňského úřadu.

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Čedič se tam těžil od 70. let 20. století a patří k nejkvalitnějším v Česku. V roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron, ale začali lidé z okolí proti těžbě protestovat. Stěžovali si na prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které jim ničily domy. Těžbu čediče proto v roce 1998 zastavilo ministerstvo životního prostředí. Krátce obnovena byla v letech 2003 a 2004, od té doby se netěží.

O obnovení těžby usiluje od roku 2012 současný vlastník lomu, Kamenolom Brniště. Počítá s těžbou až 840.000 tun kameniva ročně, k dopravě chce využít hlavně železnici. Těžaři ale získali podporu zatím jen přímo v Brništi, kde zastupitelé dali těžbě zelenou a obnovení těžby podpořili i obyvatelé obce v referendu. Nadále proti jsou nejen ekologové, ale i okolní obce včetně Jablonného v Podještědí. Obávají se hluku, prachu, ztráty vody i zvýšené dopravy. Těžařům také chybí výjimka z ochrany zvlášť chráněných druhů rostlin a živočichů. Kladné rozhodnutí Libereckého kraje o jejím udělení, které potvrdilo i ministerstvo životního prostředí, na začátku října zrušil soud a vrátil k novému projednání.