Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do obnovy svých školských budov dá letos Česká Lípa asi 52 milionů korun

14. 06. 2022 | 17:24

Zhruba 52 milionů korun dá letos Česká Lípa do obnovy svých školských budov. Připraveno je devět projektů. Největší akcí je demolice a novostavba pavilonu E v Základní škole speciální Jižní, která bude stát 28 milionů, řekla dnes ČTK mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová. Většina oprav by podle ní měla být hotová do začátku nového školního roku.

škola třída classroom
Ilustrační foto

"Každoročně se snažíme investovat do oprav školských budov, protože příjemné a bezpečné prostředí pro vzdělávání našich dětí je pro nás důležité," doplnila starostka Jitka Volfová (ANO). Město se podle ní snaží investovat tam, kde je to nejvíc potřeba. "Musíme však také brát v potaz limity městského rozpočtu, personální kapacity a také stupeň připravenosti jednotlivých projektů. Ne všechny můžeme realizovat v tomto roce," dodala.

První z devíti letošních projektů už stavbaři v těchto dnech dokončili. Hotová je podle mluvčí vestavba nové třídy mateřské školy do nevyužívaných prostor v areálu Základní a mateřské školy Jižní. Právě do těchto prostor se přestěhují děti z pavilonu E, který je určen k demolici. "Kromě nové třídy včetně šatny, lehárny a sociálního zázemí čekají na děti také nové herní prvky v oplocené části školního pozemku a v atriu školy. Ze starých prostor se musí mateřinka do konce června vystěhovat," doplnila Kňákal Brožová.

Práce na novém pavilonu pak podle mluvčí začnou s letními prázdninami. "V novém pavilonu pak bude zázemí pro 32 hendikepovaných dětí, jedna třída mateřské školy a tři třídy přípravky. Stavební práce by měly trvat rok, hotovo by tak mělo být v létě příštího roku," doplnila. Stavba bude stát asi 28 milionů korun, projektanti přitom původně odhadovali cenu ještě o šest milionů korun vyšší. Ostatní projekty ve školských budovách jsou už menšího rozsahu, většinou se jedná o výměnu oken, opravy střech, kuchyní nebo sociálního zázemí.

Žádných oprav se letos podle Volfové nedočká Základní škola Sever, přestože je areál pro 900 žáků dlouhodobě podfinancovaný a po zhruba 40 letech rekonstrukci nutně potřebuje. Areál postavili v roce 1984 podle projektu architektů Zdeňka Zavřela a Dalibora Vokáče z libereckého ateliéru SIAL a podle odborníků jde o mimořádně kvalitní ukázku školní stavby ze 70. a 80. let minulého století ovlivněnou estetikou hi-tech s prvky neofunkcionalismu. "Příprava takto rozsáhlého projektu zabere nějaký čas. Věřím ale, že se dočká již brzy," dodala starostka.

čtk