Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Farmáři se bojí budoucnosti, do České Lípy se dnes na demonstraci sjelo 50 traktorů

06. 02. 2024 | 13:50

AKTUALIZOVÁNO: Do České Lípy se dnes sjeli zemědělci z regionu, aby upozornili na své obavy z budoucnosti. Zemědělství tak, jak je nastavené, je podle nich dlouhodobě neudržitelné. Akci doprovázela hesla Zastavte vládní agrohazard, Vládo přestaň s námi vorat nebo Za udržitelnost zemědělství v celé Evropě. Pět desítek zemědělců s traktory přijelo k regionálnímu pracovišti Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), kde chtěli odevzdat petici. Nebylo ale komu, řekl ČTK za organizátory agronom ZOD Brniště Pavel Cihlář. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes řekl, že řadou věcí, proti kterým zemědělci protestují, se ministerstvo zabývá nebo už je o nich dohoda.

zemedelciprotest4
Do České Lípy se dnes na demonstraci sjelo 50 traktorů. Foto: Artur Irma

Cihláře rozhořčilo jednání SZIF, kde si podle něj zemědělci dopředu domluvili schůzku, nikdo ale nepřišel. "Přijeli jsme sem a je nám řečeno, že tady nikdo nebude, že jsou na dovolené," řekl Cihlář. "Co mám informace, byli z Prahy odvoláni, aby se s námi nesešli, máme se obrátit na tiskové mluvčí," doplnil.

"Na regionálních pracovištích SZIF jsou úřední hodiny v souladu s usnesením vlády v pondělí a ve středu. Obecně platí, že úřední osoby mají část pracovní doby vyhrazenou pro jednání s klienty a ve zbytku pracovní doby plní ostatní pracovní úkoly. Ostatní dny jsou pracovníci k dispozici po předchozí domluvě schůzky. Konkrétně pracoviště v České Lípě je dnes uzavřeno v souladu s úředními hodinami uvedenými na webových stránkách," uvedla na dotaz ČTK mluvčí SZIF Eva Češpiva. Petici mohli podle ní poslat farmáři poštou nebo e-mailem nebo osobně podat na podatelně.

Do České Lípy se dnes na demonstraci sjelo 50 traktorů. Foto: Artur Irma

Protestní jízdou chtěli zemědělci na Českolipsku vyjádřit solidaritu s protestujícími farmáři v Evropě i nespokojenost s rostoucí byrokracií. Žádají vyřešení kritické situace na evropském trhu s komoditami vlivem nesystémových importů, přenastavení společné zemědělské politiky na úrovni ČR i EU, podporu zemědělské výroby s cílem zajistit soběstačnost a levné potraviny, ukončení omezování zemědělské výroby i ekonomického poškozování farmářů například aktuálním zvýšením daně z obhospodařovaných pozemků.

Dnešní akci svolali sami zemědělci. "Mohlo nás tady být 150, ale dneska nás je tady jen 50 proto, aby to bylo v poklidu," řekl Cihlář. I proto se zemědělci ještě před 13:00 rozjeli domů, aby nekomplikovali provoz, až se budou střídat směny v továrnách.

Do České Lípy se dnes na demonstraci sjelo 50 traktorů. Foto: Artur Irma

Výborný poukázal právě na to, že protesty neorganizuje Agrární komora, Asociace soukromého zemědělství ani Zemědělský svaz. "Určitě je právo každého protestovat, to nechci nikomu upírat. Chci zdůraznit, že to nejsou protesty, které by organizovala nějaká nevládní organizace, ani Asociace soukromého zemědělství, ani Agrární komora ani Zemědělský svaz. Opakovaně jsem hovořil s vedením těchto organizací, nestojí za těmito protesty. Jsou to protesty místních farmářů," řekl Výborný.

"Řada věcí, proti kterým protestují, tak je v nějakém procesu řešení, některé už dokonce stanovené jsou. Velmi často slýchávám debatu například o správném nastavení pachtovného na státní půdě, tak to je věc, která už byla schválena i na poradě vedení ministra zemědělství," uvedl ministr v Třebíči. Jeho resort se podle něj zabývá také třeba minimalizací byrokracie, Výborný v této souvislosti kritizoval velký počet kontrol.

Do České Lípy se dnes na demonstraci sjelo 50 traktorů. Foto: Artur Irma

Debata se podle něj vede také o úpravách Společné zemědělské politiky, o čemž mluvil se zástupci Agrární komory ve Větrném Jeníkově. "Jasně jsme si řekli, že únor věnujeme diskusi," řekl. Dodal, že dnes vpodvečer o tom bude mluvit s koaličními partnery.

I když byl pro zemědělce rok 2022 ziskový, loňský rok s rostoucími náklady výsledky smazal. Teď mají navíc problém prodat loňské obilí, které jim zůstává na skladech a v silech, a pokud najdou kupce, je to podle Cihláře za ceny zhruba 1500 až 2000 korun pod skutečnými náklady. V minulosti pomáhala rostlinná výroba udržet ztrátovou živočišnou výrobu v zemědělských podnicích, teď ale i na ni zemědělci doplácejí. "Máme před sebou dva roky, kdy bude rostlinná v červených číslech, seděli jsme a přemýšleli, jestli má vůbec smysl zasít," dodal Cihlář.

Další protest se uskuteční ve čtvrtek v Liberci, i tam se farmáři z Českolipska chystají.

čtk