Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hamr na Jezeře, riviéra severu, láká k vodě, vyjížďkám na kole i pěším výletům

24. 07. 2021 | 8:03

Nedaleko Stráže pod Ralskem se nachází Hamr na Jezeře, který je vyhledávaným oblíbeným rekreačním střediskem. Je zasazený v nádherné přírodní scenérii mezi Hamerským špičákem s hradem Děvín, Mlýnským a Chrástenským vrchem. Řada penzionů a vilek dává Hamru na Jezeře ráz lázeňského městečka, proto je vyhledávaným cílem turistů.

Hamr
Foto: LK

Návštěvníci tohoto malebného střediska se mohou ubytovat ve dvou kempech a strávit příjemné chvíle u rybníka, jehož historie sahá až do 16. století. Celková vodní plocha o rozloze 56 hektarů ponořená do rozsáhlých lesních porostů bývalého vojenského prostoru přímo vybízí ke koupání i k rybolovu. Staleté košaté lípy lemují hráz rybníka.

„Hamr na Jezeře je dalším z míst, kde můžete strávit dlouhou dovolenou nebo třeba jen víkend. A jeho výhoda je, že pro obyvatele Libereckého kraje je to doslova za rohem,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Kemp Hamr na Jezeře je v areálu koupaliště přímo na břehu jezera. Návštěvníci se mohou procházet po 400 metrů dlouhé písčité a 100 metrů travnaté pláži, využít půjčovnu loděk, lehátek, slunečníků a dětské hřiště. Kemp Lesní je poblíž v areálu chatové osady přibližně
300 metrů od jezera.

Oblast si oblíbili vyznavači cyklistiky. I pěší si přijdou na své. Nedaleko kempu se na kuželovitém kopci tyčí nad okolní krajinou Hrad Děvín. Stačí vyrazit po značené cestě z koupaliště a za 20 minut je cíl nadohled. Odměnou je překrásný výhled na Hamerský rybník i okolní krajinu.

Pro zájemce o koupání jsou na stránkách Krajské hygienické stanice Libereckého kraje (https://www.khslbc.cz/koupaci_vody/) uvedeny aktuální informace o kvalitě vody.

LK/Filip Trdla