Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hospodaření České Lípy skončilo loni s přebytkem 133,7 milionu korun, peníze použije na investice

16. 06. 2022 | 7:17

Přebytkem 133,7 milionu korun skončilo loňské hospodaření České Lípy. Původně přitom třetí největší město v Libereckém kraji připravilo rozpočet schodkový, počítalo s výdaji o 175,8 milionu korun vyššími než příjmy. Víc peněz ale získala Česká Lípa na daních a také z dotací, méně naopak město investovalo. Peníze radnice použije na investice, téměř sto milionů z přebytku dnes zastupitelé převedli do investičního fondu, aktuálně v něm tak je přes 300 milionů korun.

Ceska-Lipa-10
Foto: Mad

Na rok 2021 počítali v České Lípě původně s příjmy 777,1 milionu korun a výdaji 952,9 milionu korun, do investic mělo jít bezmála 300 milionů korun. Díky vyššímu výběru daní, kompenzacím a dotacím vzrostly příjmy města o čtvrtinu na 979,7 milionu korun, výdaje byly naopak proti plánu o 11 procent nižší, klesly na 846 milionů korun. V době koronaviru ušetřilo město na provozních výdajích, výrazně méně šlo ale hlavně do investic, město realizovalo akce za necelých 159 milionů korun.

Největší investiční akcí loňského roku byla rekonstrukce Jiráskova divadla, na projektu za 160 milionů korun skončí práce až počátkem příštího roku. Radnice ale počítala také například s 20 miliony korun na revitalizaci Kulturního domu Crystal, která se ale kvůli problémům s hledáním dodavatele neuskutečnila. Stejně muselo město v době koronaviru posunout některé práce na školských budovách, protáhla se také příprava rekonstrukce bývalé pojišťovny na nový městský úřad nebo plánovaná výstavba nového skateparku.

Po druhé rozpočtové změně počítá letos město s příjmy 872,1 milionu korun, výdaje by měly být ještě o 300 milionů korun vyšší a překročí 1,172 miliardy korun. Důvodem vysokého schodku jsou masivní investice, které by měly dosáhnout bezmála 417 milionů korun. Největší akcí je rekonstrukce Jiráskova divadla, na kterou je v rozpočtu 130 milionů korun. Začít by měla rekonstrukce budovy bývalé pojišťovny, v rozpočtu je na ni 95 milionů. V plánu je výstavba skateparku nebo lávky přes silnici I/9, která propojí části Svárov a Kopeček, a také zahájení stavby koupaliště v Dubici.

čtk