Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hraběcí čekárna v Doksech pamatuje časy, když ještě šlechtici jezdili vlakem 

03. 08. 2021 | 8:09

Takzvaná Hraběcí čekárna, která sloužila rodině Valdštejnů, je k vidění na vlakovém nádraží v Doksech, které v roce 2017 vyhrálo soutěž o Nejkrásnější nádraží České republiky. Právě rodina Valdštejnů se výrazně zasloužila o to, aby nová železniční trať z Bakova nad Jizerou do České Lípy zprovozněná roku 1867 vedla právě přes Doksy.

DoksyNadražiNejnadrazicz
Foto z http://www.nejnadrazi.cz

„Doksy mají návštěvníkům mnoho co nabídnout. Kromě hojně navštěvovaného Máchova jezera také zrekonstruovaný zámek, památník Karla Hynka Máchy a třeba právě výjimečnou historickou čekárnu na nádraží. Dobrý důvod vydat se na cestu vlakem,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hraběcí čekárnu, toto ojedinělé zařízení železničních stanic na českém území, si nechal ve výpravní budově stanice Doksy zřídit hrabě Arnošt Antonín František de Paula z Valdštejna, jenž byl prezidentem Českých severních drah a současně majitelem panství v Doksech.

Hraběcí čekárna, foto Marie Čcheidzeová

Dodnes se v čekárně nalézají dva velké obrazy dokského zámku a Velkého rybníka, dnešního Máchova jezera, od pražského malíře Hugo Ullika, který byl též ilustrátorem a scénografem, z roku 1869. Obraz nynějšího Máchova jezera ale neodpovídá úplně realitě. 

Potomci rodu Valdštejnů se vrátili do čekárny v roce 1986 a svou návštěvu zapsali do návštěvní knihy. Klíče od čekárny si je možné zapůjčit v pokladně dokského nádraží, prohlídka je zdarma.

LK/Jan Mikulička

Železniční stanice Doksy se nachází v Libereckém kraji na trati č. 080 Bakov nad Jizerou – Jedlová.