Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Jaroslav Tůma rozezní v pondělí 13. září novoborské varhany v kostele Nanebevzetí Panny Marie

12. 09. 2021 | 12:59

Český varhanní festival slaví v roce 2021 malé výročí. Probíhá již patnáctým rokem a za dobu své existence uspořádal více než 100 varhanních koncertů po celé ČR a formou exkurzí představil mnoho významných historických nástrojů.

varhany nb
Foto: www.novy-bor.cz

Město Nový Bor s festivalem dlouhodobě spolupracuje a v pondělí 13. září v 18 hodin tak rozezní varhany v kostele Nanebevzetí Panny Marie pan Jaroslav Tůma. Je koncertním varhaníkem a profesorem Akademie múzických umění v Praze. Koncertuje i na cembale, klavichordu, pianoforte a dalších klávesových nástrojích. Věnuje se též hudební kompozici a publikační činnosti. Účinkuje pravidelně např. na festivalech Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Janáčkův máj v Ostravě a dalších domácích prestižních pódiích. Kromě téměř všech evropských zemí koncertoval také v USA, Kanadě, na Kubě, v Japonsku, Mongolsku, Jihoafrické republice i Singapuru. 

Přijměte v rámci Dnů evropského dědictví pozvání do novoborského kostela na nevšední kulturní zážitek. Historické varhany, jejichž zvuk naplní kostelní loď, zcela jistě patří ke kulturnímu dědictví nejen naší země. Proto pečujme o tyto svérázné a nenahraditelné svědky naší minulosti a přispějme dobrovolným vstupným k jejich údržbě a záchraně.

www.novy-bor.cz