Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

K návštěvě Křišťálového údolí budou lákat nové skleněné autobusové zastávky v Kamenickém Šenově

23. 05. 2023 | 20:25

K návštěvě Křišťálového údolí budou lákat dvě nové skleněné autobusové zastávky v Kamenickém Šenově na Českolipsku. Na jejich výzdobě spolupracovali místní rytci a brusiči. Nové objekty nahradí nevzhledné přístřešky z vlnitého plechu na Práchni na příjezdu od Nového Boru, město je poprvé představí na sklářském open air festivalu Lustrfest 2023 v sobotu, řekla dnes ČTK mluvčí projektu Křišťálové údolí Lucie Fürstová.

lustrfest mad Tvorba LUSTROMu.
Tvorba LUSTROMu, foto: Mad

První z nových zastávek navrhla dvojice sklářských výtvarníků Dagmar Pánková a Leoš Smejkal z prácheňského studia Bystrodesign. Tématem je symbol Kamenického Šenova - Panská skála, na výrobě se podílelo osm místních ryteckých a brusičských dílen a sklářská škola. "Byl to jen nápad, ani jsem v tom ze začátku neviděl takový potenciál, oslovili jsme známé rytce a brusiče a oni se toho neuvěřitelně chytli. Chtěl jsem, aby se pod to lidi podepsali. Jak se nám podepsané kusy skla začaly vracet, uvědomil jsem si, že tady vzniká unikátní společné dílo," řekl Smejkal.

Dva skleněné díly vytvořili na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově. Jednu zdobí hlava koně, kterou vytvořil učitel oboru design rytého skla Rudolf Kment. "Bude to autobusová zastávka, které tady místní říkají U Koně. Chtěl jsem, aby ta hlava byla v pohybu, což není tak jednoduché, jako hlava klidného zvířete, ale povedlo se," dodal ke své práci autor. Další díl vytvořil jeho kolega Josef Kříž, který na škole učí design broušeného skla a tavené plastiky.

Na výrobu křišťálových lustrů pro Kamenický Šenov odkazuje druhá z nových zastávek, kterou navrhoval student druhého ročníku pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové Vilém Smejkal z ateliéru Ronyho Plesla. "Snažil jsem se odkázat na historickou výrobu lustrů, inspiroval jsem se chátrající budovou Elias Palme, ta mě zaujala už i dřív. Vycházel jsem z historických fotografií města, které jsem ve finální realizaci doplnil rudými broušenými objekty odkazujícími na lustrové ověsy," popsal svou práci mladý sklářský výtvarník.

V Kamenickém Šenově nejde o první takový projekt, podobné zastávky už stojí ve sklářském městě na šesti místech, první instalovali v roce 2021. "Přišlo nám líto, že jsme město skla, potažmo lustrů a na ulicích to vlastně vůbec není vidět. Trošku jsme také byli zahanbeni Novým Borem, ten je v tomhle mnohem dál. Chtěli jsme, aby Šenovští mohli být na své město hrdí a hodláme v tom pokračovat," řekla vedoucí odboru kultury města Klára Machová.

čtk