Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Křišťálový chrám v Kunraticích u Cvikova představuje práce rytce Arna Čančíka

17. 09. 2022 | 15:15

Křišťálový chrám v Kunraticích u Cvikova na Českolipsku představuje práce legendy českého rytého skla Arna Čančíka. Výstava nazvaná Gravirtuos potrvá ve zdejším kostele do 13. listopadu. Představuje zhruba čtyři desítky prací výtvarníka, který je mistrem klasické i moderní rytiny a v květnu oslavil 80. narozeniny.

Křišťálový chrám se v Kunraticích u Cvikova nachází přímo naproti sklárně Pačinek a opravdu ho nelze minout. Skleněná džungle z Pačinkovy dílny expanduje až ke kostelu Nalezení sv. Kříže.
Křišťálový chrám se v Kunraticích u Cvikova nachází přímo naproti sklárně Pačinek a opravdu ho nelze minout. Skleněná džungle z Pačinkovy dílny expanduje až ke kostelu Nalezení sv. Kříže. Archivní foto Mad

Jeho práce doplní skleněné plastiky Jiřího Pačinka, který na jaře 2020 proměnil kunratický kostel Povýšení svatého Kříže v unikátní galerii uměleckého skla.

"Arno Čančík byl svého času jako jediný rytec na světě pověřen tvorbou Carských vajec pro firmu Fabergé, i jedno z nich teď mohou návštěvníci v Křišťálovém chrámu vidět," řekl ČTK manažer sklárny David Sobotka. Rytec, se kterým sklárna dlouhodobě spolupracuje, se loni podílel také na výrobě křišťálového relikviáře svaté Zdislavy, který zdejší skláři vyrobili pro papeže. Unikátní schránku s ostatkem české světice a patronky Libereckého kraje předali biskupové Čech, Moravy a Slezska papeži loni v listopadu.

I toto unikátní dílo mohou teď lidé obdivovat v Křišťálovém chrámu. Schránka má podobu monstrance. Vyrobená je z čirého hutně tvarovaného skla, Pačinek s týmem na ní pracovali zhruba dva týdny. Stejný čas pak díly strávily v dílně Čančíka, který relikviář vyzdobil jemnými rytinami. Žádné jiné zdobení nebo zlacení schránka nemá. "Vystavené dílo je číslo dvě, nikoli schránka, kterou dostal papež," řekl Sobotka. Vedle sebe mohou návštěvníci v chrámu vidět také třeba Pačinkovy a Čančíkovy práce vytvořené k poctě českého krále Karla IV.

Projekt Křišťálový chrám uměleckého skláře Jiřího Pačinka vznikl v roce 2020 na základě partnerské dohody s obcí Kunratice u Cvikova a Římskokatolickou farností ve Cvikově. Jako první byl do kostela instalován křišťálový lustr Trnová koruna, který Pačinek kostelu a farnosti věnoval, následoval lustr Barbory Jarošové, umístěný u varhan, vstupní halu ozdobil lustr Blanky Matragi. Portál dostal novou lampu a na pískovcové sloupky skleněné plamínky. Interiér kostela pak zaplnily na tři stovky Pačinkových prací.

Návštěvníci mohli proměněný prostor poprvé vidět v červnu 2020 při Noci kostelů. Od té doby chrám představil práce i dalších sklářských výtvarníků. Letos na jaře mohli návštěvníci obdivovat na stovku slavných váz, lustrů, svícnů, pohárů i porcelánu od Bořka Šípka. V létě tu výstavou ve spolupráci s Muzeem skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připomněli dvojici sklářských výtvarníků, manžele Miluši a Reného Roubíčkovy, kteří by letos oslavili sté narozeniny.

čtk