Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli kůrovcové kalamitě zakázaly úřady až do 21. srpna vstup do části lesů kolem Prysku

26. 05. 2021 | 9:32

Kvůli kůrovcové kalamitě zakázaly úřady vstup do části lesů kolem Prysku na Českolipsku. Kvůli nebezpečí pádu suchých stromů a větví jsou uzavřené i některé turistické trasy. Zákaz platí až do 21. srpna, sdělila dnes ČTK Radmila Pokorná, mluvčí Městského úřadu Nový Bor, který zákaz na podnět Lesů ČR vydal.

kůrovec yosemite-1739338 960 720
Ilustrační foto

"Ve vymezeném území se kvůli kůrovcové kalamitě nachází zvýšené množství nestabilních souší, zlomených, vyvrácených a zavěšených stromů. Hrozí tu tak jejich nekontrolovaný pád, v některých případech i z vysokých skal," vysvětlila důvody rozhodnutí Věra Svobodová z lesního hospodářství a rybářství. Zdůraznila, že nestabilní porost může ohrozit návštěvníky lesa na zdraví a životě.

Zakázaný je vstup do části lesů v oblasti Dolního Prysku a také na několik oblastí v Horním Prysku. Nebezpečí hrozí i na turistických trasách, uzavřené jsou proto naučná stezka Okolím Studence a Kamziční stezka.

Mapa oblastiV současné době probíhají na území sanační práce. Kvůli členitému terénu a obtížnému přístupu musí lesníci využívat stromolezecké techniky a práce tak postupují jen pomalu. "Pokud se podaří les vyčistit rychleji, než je stanovený termín, bude zákaz vstupu odvolaný," dodala mluvčí úřadu.

čtk