Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli rozšíření mýtného přibylo v Mimoni nákladních aut. Ucpávají kruháky, jež na ně nejsou stavěné

12. 01. 2020 | 6:35

Kvůli rozšíření mýtného na silnice první třídy přibylo v posledních dnech v Mimoni na Českolipsku kamionů. Po krajské silnici II/268 objíždějí zpoplatněný úsek silnice I/38. Ve městě s 6500 obyvateli není obchvat, a těžká nákladní auta tak projíždějí centrem.

mimonPtáciKruhák2
archivní foto

Stává se, že zablokují i některý z kruhových objezdů, které nejsou na velké kamiony s návěsem a přívěsem stavěné. ČTK to dnes řekl mimoňský starosta Petr Král (ANO).

Zhruba 26 kilometrů dlouhý úsek silnice I/38 z Mladé Boleslavi do Jestřebí na Českolipsku je jedním ze 14 nových úseků silnic první třídy, na kterých musí od 1. ledna platit dopravci mýto. Po silnici míří kamiony z Mladé Boleslavi přes Českou Lípu a Nový Bor směrem na Rumburk a do Německa nebo směrem na Děčín a obráceně. Někteří řidiči se teď přesouvají na alternativní trasu, která vede po silnicích druhé třídy přes Mnichovo Hradiště a Mimoň na Jablonné v Podještědí nebo na Zákupy a je zhruba stejně dlouhá.

Právě Mimoň je v Libereckém kraji postižena zřejmě nejvíce, kamiony do města míří hned ze tří stran - od Mnichova Hradiště, Jablonného v Podještědí a Zákup. "Najíždějí sem kamiony dopravních firem, které jsme tu v minulosti nikdy neviděli, hodně jsou z Polska a Slovenska," řekl Král. Kolik aut ve městě přibylo, nedokáže ale odhadnout. "Zvažujeme, že zhruba za měsíc si sami uděláme sčítání prostřednictvím kamer," dodal starosta. Před zpoplatněním silnic první třídy městem projíždělo podle odhadů zhruba 800 kamionů denně.

Liberecký kraj chce omezit průjezd kamionů nad 12 tun po krajských silnicích, hodlá je osadit zákazovými značkami. "Už máme zpracovaný projekt, čeká na připomínky policie a silničních správních úřadů, a pak ho chceme ještě projednat se všemi dotčenými obcemi," řekl ČTK vedoucí Odboru dopravy Libereckého kraje Jan Čáp. Ještě to podle něj nějakou dobu potrvá, značky tak zřejmě na silnicích nebudou dřív než v dubnu. V Libereckém kraji je do mýtného zahrnuta ještě silnice I/35 z Turnova na Jičín, tam ale podle Čápa není mnoho možností, jak se mýtu vyhnout.

čtk