Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Léčebna Cvikov bude od 14. května znovu sloužit dětem. Kraj ji pro seniory nemocné covid-19 už nepotřebuje

30. 04. 2020 | 17:12

Dětská léčebna ve Cvikově na Českolipsku začne od 14. května znovu sloužit k léčbě dětí s alergiemi a dýchacími problémy. Kapacity, které tam jsou vyčleněné pro seniory s onemocněním covid-19, už Liberecký kraj nepotřebuje. Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) je proto k 11. květnu zrušil.

cvikov08
Foto: Mad

Lůžka, která jsou pro seniory v hlavní budově připravena, uschovají na dva měsíce v areálu léčebny, a pokud nebudou potřeba, vrátí je pak do státních hmotných rezerv. ČTK to dnes řekl ředitel léčebny Rudolf Focke.

Podle nařízení ministerstva zdravotnictví musel Liberecký kraj zajistit zhruba 260 lůžek pro seniory, u nichž by testy prokázaly nový koronavirus, ale nepotřebovali by hospitalizaci. Jedním z míst, s nimiž se počítá v krajském pandemickém plánu, je právě Dětská léčebna Cvikov. Už v 70. letech minulého století posloužila při epidemii žloutenky k izolaci nemocných. V současné koronavirové pandemii ale nakonec připravená lůžka potřeba nebyla a kraj postupně vyčleněné kapacity ruší.

Léčebna podle ředitele v souvislosti s koronavirem musela zrušit jeden turnus malých pacientů. Žádné vážné problémy to ale nezpůsobilo, protože zájem o pobyt byl kvůli obavám z nákazy malý. "Teď už se ale situace změnila a 14. května k nám nastoupí 59 dětí a 26 maminek, na další turnus od 27. června pak nastoupí 46 maminek a 90 dětí," doplnil Focke. V květnovém turnusu ale podle něj ještě nenastoupí všichni. "Pět maminek s dětmi to vzdalo, protože stále mají obavy," dodal.

Cvikovská léčebna má dvě části - dětskou léčebnu zaměřenou na péči o děti, a také léčebnu pro dospělé zaměřenou zejména na diagnostiku a léčbu chronických plicních onemocnění a tuberkulózy. "Léčebny pro dospělé se opatření nedotkla, tam jsou lidé ve vážném stavu, proto jsou tam velmi přísná opatření, aby se tam nákaza koronavirem nedostala," řekl Focke. Léčebny jsou podle něj od sebe vzdálené čtyři kilometry, přenos nákazy tak nehrozí, a zcela oddělený je i personál.

čtk