Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mariánské slavnosti v Novém Boru nabídnou o víkendu zábavu pro celou rodinu

07. 08. 2024 | 12:21

Tři dny budou v Novém Boru patřit tradiční Mariánské slavnosti. V Městském parku si návštěvníci od pátku 9. srpna užijí bohatý hudební program, pohádky a dobové či adrenalinové atrakce pro děti, řemeslníky, výstavy nebo tančírnu.

kolotoč
Ilustrační foto

Slavnosti zahájí v pátek 9. srpna v 18 hodin folkový písničkář a frontman známé kapely První Hoře Milan Urza. Legendární kapela Vltava, považovaná za jednu z nejoriginálnějších skupin na české hudební scéně, zahraje své pestré skladby plné obrazů a hudební lehkosti v 21 hodin. Krátce po deváté večer novoborské publikum přivede do varu populární kombinací swingové a moderní hudby pražský DJ Mackie Messer.

V sobotu 10. srpna ožije Městský park v 10 hodin programem pro děti. Vyřádit se mohou až do podvečera pod širým nebem na bungee trampolínách, lezecké stěně, nebo třeba v kočovné herně. V ní si mohou mimo jiné zastřílet špuntovkami na pouťové střelnici, lovit perly z mořského dna, zahrát si senerádu pro dvanáct vrabců Čimčarádu nebo se svézt na dřevěném kolotoči na ruční pohon. Chybět nebudou ani kreativní dílny či malování na obličej. Malé návštěvníky také zabaví Divadlo ŠUS s loutkovými pohádkami o Červené Karkulce a Ulhaná princezna.

Všechny generace mohou žasnout nad uměním kejklířů a chůdařů. „Odvážnější si také mohou zkusit chůzi na chůdách. K vyzkoušení ale budou také tradiční řemesla. Přadlena zájemce naučí příst na kolovrátku, s kovářem se mohou pustit do kování podkoviček, srdíček nebo hřebíků, u tkalcovského stavu si vyzkouší výrobu plátna nebo si pod vedením košíkáře zkusí nejstarší a nejrozšířenější řemeslo lidské civilizace. A kdo bude chtít nahlédnout do budoucnosti, může si nechat vyložit tarotové karty,“ zve jednatelka městské společnosti Kultura Nový Bor, s.r.o. Ilona Rejholcová.

Kdo rád tančí, neměl by si nechat ujít Tančírnu s profesionálním tanečníkem André Negrão II z Ria de Janeira. Na slavnostech spolu s Karolínou Vostatkovou budou učit salsu a bachatu. Představí se také jedna z nejúspěšnějších českých skupin Tutti Frutti, která se převážně věnuje hip hopovým a street dancovým tanečním stylům, ze sousední České Lípy.

Pro ty, kdo se nechávají unést fantazií a barvami, je připravená vernisáž výstavy obrazů Tomáše Mařase pod širým nebem. Současně s tím bude možné navštívit výstavu obrazů Jana Paula v Městském kině.

Hudební část programu nabídne mix keltské hudby říznuté s irskou, moravskou a raně americkou lidovou hudbou v podání Věry Kláskové a její kapely Věra & her people (13:00) nebo nestárnoucí legendu českého tradičního jazzu Jazz Bluffers (15:45). Večer (20:00) se představí zpěvák, skladatel a textař Pavel Callta, který patří mezi nejpopulárnější mladé české umělce. Jeho klipy na youtube patří mezi nejsledovanější hudební videa a jeho koncerty se těší skvělé atmosféře. Po něm převezme otěže hudební zábavy DJ Mára Vobr (21:30).

Neděle 11. srpna se už tradičně ponese v komorním duchu. V kostele Nanabevzetí Panny Marie se budou moci posluchači zaposlouchat do melodií v podání profesionálních umělců z Českého filharmonického kvarteta. Hudební těleso účinkuje pravidelně v komorních cyklech České filharmonie, na festivalech a v koncertních řadách Kruhů přátel hudby po celé České republice a v zahraničí (Velká Británie, Lucembursko, Německo, Japonsko, Izrael, Čína, Slovensko). Koncert se uskuteční v rámci Dvořákova festivalu. Vstupenky v hodnotě 150 korun budou ke koupi před koncertem na místě.

Městské kino ještě nabídne koncert legendárního zpěváka, hudebního skladatele, režiséra, básníka a fotografa Vladimíra Merty. Ten od 19 hodin zahraje na dernisáži výstavy obrazů svého přítele akademického malíře a významného solitéra českého umění Jana Paula. Možná se dočkáme i společné jam session. „Na dernisáži se poprvé setkají také hudebník Josef Šobra alias DJ Synaptik, kterého obrazy natolik během návštěvy kina oslovili, že k nim složil hudbu. Diváci kina tak mají možnost si denně poslechnout pomocí QR kódu nebo zapůjčených sluchátek sladění hudby a obrazu dvou umělců, kteří se dosud setkali jen prostřednictvím umění,“ doplnila Ilona Rejholcová.

Vstupenky na koncert Vladimíra Merty je možné zakoupit na www.kinonb.cz nebo v předprodejních místech společnosti Kultura Nový Bor, s.r.o.

www.novy-bor.cz