Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na mezinárodní festival Lípa Musica dá Česká Lípa stejně jako loni 800 tisíc korun

16. 03. 2023 | 5:44

Na Mezinárodní hudební festival Lípa Musica dál letos Česká Lípa stejně jako loni 800.000 korun, rozhodli o tom včera českolipští zastupitelé. Z 18 akcí festivalu se pět uskuteční přímo v České Lípě, na další koncerty zajišťují tradičně pořadatelé pro zájemce z města autobusovou dopravu.

lipamusica
archivní foto

Česká Lípa patří k hlavním sponzorům festivalu, vyšší příspěvek, 1,4 milionu korun, dává Liberecký kraj a o stejnou částku chtějí pořadatelé žádat ministerstvo kultury.

Festival Lípa Musica začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. Každoročně nabízí na podzim koncerty nejen v Libereckém kraji, ale i sousedním Ústeckém kraji a v Sasku. Přímo pro Českou Lípu organizátoři podle ředitele festivalu Martina Prokeše připravili kromě pěti koncertů také pěveckou soutěž a mistrovské kurzy pro žáky českolipské základní umělecké školy. Kompletní program festivalu představí pořadatelé 21. dubna.

Hvězdou zahajovacího koncertu 22. ročníku festivalu Lípa Musica bude 1. září jeden z mezinárodně nejúspěšnějších českých klavíristů Lukáš Vondráček. Na festival se vrací po pěti letech. Tentokrát zazní druhý klavírní koncert Sergeje Rachmaninova za doprovodu Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, který se na festivalu představí poprvé. Už pošesté bude zahajovací koncert v režii Libereckého kraje. "Kromě Rachmaninova zazní také Anglická symfonie č. 8 G Dur Antonína Dvořáka," doplnil Prokeš.

Festival Lípa Musica není jedinou akcí, kterou dnes českolipské zastupitelstvo podpořilo individuální dotací - 400.000 korun dá město na provoz kina Crystal, i v tomto případě je dotace stejná jako loni. Zastupitelé schválili také 220.000 korun pro dětský diagnostický ústav. "V rozpočtu jsme počítali se 150.000 korun, na základě žádosti jsme ale dotaci zvýšili vzhledem k rostoucím nákladům na energie ještě o 70.000 korun," řekla starostka Jitka Volfová (ANO). Město také 450.000 korunami podpoří červnový tenisový turnaj Macha Lake Open 2023.

čtk