Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na obnovu sportoviště u Ploučnice chce Česká Lípa znovu žádat dotaci z Národní sportovní agentury

21. 03. 2024 | 11:53

Na obnovu sportoviště u Ploučnice chce Česká Lípa znovu žádat dotaci z Národní sportovní agentury (NSA). Náklady projektu se kvůli jeho rozšíření postupně zvýšily z původních 12 milionů na odhadovaných 52 milionů korun. Zastupitelé ve středu schválili spolufinancování projektu až do výše 40 milionů korun, zbytek by město rádo získalo z NSA, řekla dnes novinářům starostka Jitka Volfová (ANO).

stadion start track-and-field-5981702 1280
Ilustrační foto

Rekonstrukci atletického areálu a fotbalového hřiště na Městském stadionu u Ploučnice připravuje město už několik let. Areál postavený počátkem 60. let minulého století modernizaci nutně potřebuje. S obnovou hřiště počítalo město už před třemi lety. O dotaci z NSA žádalo město podle Volfové už dvakrát, ale neuspělo. Podobně neúspěšné byly se žádostí o dotaci na obnovu svých sportovišť také třeba Semily nebo Turnov.

Stadion u Ploučnice je z roku 1962, atletickou dráhu tehdy postavili za pouhých sedm týdnů a místní atleti na ní odpracovali asi 4500 brigádnických hodin. "Prvotní projekt obnovy byl vyčíslen na 12 milionů korun, následně jsme se se sportovci domluvili, že pokud už má mít nějakou kvalitu, tak by bylo dobré, aby tam bylo nějaké osvětlení a další věci, a projekt vyskočil na 32 milionů korun. Aby se tu mohly konat větší akce, tak je ale potřeba i zázemí, tak jsme se s kluby dohodli, že to ještě trochu rozšíříme," řekla starostka.

Areál by tak měl podle ní po rekonstrukci splňovat parametry pro vyšší atletické soutěže. Počítá se kromě jiného třeba s doplněním sektoru pro hod koulí nebo doskočištěm pro skoky do dálky i do výšky. "Protože těch sportovců je v České Lípě velké množství a jsme rádi, když se především mládež věnuje smysluplným činnostem, tak jsme se domluvili, že bychom udělali studii celého toho areálu a pak bychom se domluvili na postupných krocích jeho revitalizace," dodala Volfová.

Na nákladnou opravu by mohla Česká Lípa žádat i dotace z nového programu Libereckého kraje určeného na velké investice do sportovišť. Díky vyšším daňovým příjmům v loňském roce je v něm 45 milionů korun. Podle hejtmanova náměstka Jiřího Čeřovského (ODS) reagoval kraj jeho zřízením na poptávku měst a obcí, které se neúspěšně snažily získat na své projekty dotace z NSA. Žádosti bude možné podávat od 25. března do 15. dubna, získat mohou obce a jejich organizace od tří do 12 milionů korun, maximálně ale 20 procent z uznatelných nákladů.

čtk